6 de gener: Què portem al Nen Jesús?

Us oferim diversos textos per preparar la festa de l'Epifania del Senyor que l'Església celebra el 6 de gener.

Flickr/azuaje

“Els Reis Mags tingueren una estrella; nosaltres tenim Maria” L’any 1963 sant Josepmaria va pronunciar l’homilia: “En l’Epifania del Senyor” publicada a “És Crist que passa” (editorial Rialp). Us n'oferim un fragment.

El pessebre perenne del sagrari . Us oferim un text sobre el Nadal publicat a l'apartat Conrear la fe. S’hi recorda que els Reis hi portaren or, encens i mirra. Què portem nosaltres al Nen Jesús?: El treball de cada activitat humana.

Vida de Maria (IX): Adoració dels mags. A la segona meitat de l'Any Marià, la sèrie sobre la Vida de Maria es deté en l’escena de l’adoració dels mags, amb la qual es profetitzava l’arribada a l'Església de tots els pobles.

Els regals

La relació Nadal-regal és molt antiga. Des de l'inici, un regal en aquestes dates ha estat una manera de transmetre de manera material a les persones estimades la mateixa alegria pel naixement del fill de Déu.

Fins al segle XIX, no es va generalitzar la idea, naixement de les classes mitjanes, de la burgesia. Reis Mags, Nen Jesús, Santa Claus o Pare Noel, Befana, Olentzero, Caga Tiò… són personatges que, en les dates de Nadal, porten regals als nens. Però molts d’aquests personatges tenen una llarga història. N’explicaré dos:

Reis Mags

La importància dels Reis Mags és principalment religiosa: ells són els protagonistes de l'Epifania, és a dir, de la manifestació de Déu a tots els homes, de tots els pobles de la terra.

Ja havien estat anunciats en l'Antic Testament (el llibre dels Reis i Isaïes) i sant Mateu els descriu com “mags d'Orient”. Que fossin tres i reis, és una tradició que va consolidar-se ràpidament, com demostra Orígens, teòleg del segle II. Probablement, es tractava de sacerdots de Babilònia, del culte de Zoroastre, dedicats a l’astrologia.

En el segle V, Lleó Magne fixa en tres el nombre de reis, representant així les tres races humanes: la semítica, representada pel rei jove; la camítica, representada pel rei negre; i la jafètica, representada pel rei més ancià. Al segle XV, amb el descobriment de noves terres, adquireixen els trets definitius.

Al llarg de la història han rebut noms com Magalath, Galgalath i Serakin; Appellicon, Amerin i Damascón; o Ator, Sater i Paratoras. Els noms Melcior, Gaspar i Baltasar apareixen per primera vegada en un pergamí del segle VII.

Les restes dels reis mags, després de ser trobats per Santa Elena a Saba, van viure un agitat trasllat per tot Europa, fins que van reposar finalment a la catedral de Colònia.