Amb mossens de tot Catalunya

Més de 150 preveres de tot Catalunya van participar a les XXXVIII Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura, amb la presència, entre d’altres, del P. Ciro Benedittini, sots-director de la Sala de Premsa de la Santa Seu, i el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Carrera.

Aspecte del saló d'actes on es van desenvolupar les Jornades.

Entre el 27 i el 28 de gener es van celebrar a Castelldaura (Premià de Dalt) les Jornades de Qüestions Pastorals, que aquest any van portar per títol “Servei, comunicació i imatge pública de l’Església”. Van ser dos dies en els quals es va aprofundir en la relació de l’Església amb els mitjans de comunicació, i en la importància que els cristians s’obrin plenament a la societat, i sàpiguen satisfer les qüestions que aquesta societat els plantegi. El vicari de la Prelatura de l'Opus Dei a Catalunya, Dr. Pujals, va ser l'encarregat d'iniciar les Jornades amb les seves paraules de salutació als participants.

A la primera taula rodona, “25 anys de pontificat de Joan Pau II: un exemple de comunicació”, van participar el P. Ciro Benedittini, sots-director de la Sala de Premsa de la Santa Seu, juntament amb el Sr. Juan Lara, corresponsal de l’Agència EFE al Vaticà, i Mn. Ramon Octavi Sánchez, Director de Catalunya Cristiana i de Ràdio Estel.

Els participants a la taula rodona.

Benedittini va destacar Joan Pau II com “el primer Papa mediàtic”, que no té por de presentar-se com és, vell i malalt, perquè “l’entusiasme que suscita, especialment entre els joves, és degut al seu carisma fonamentat en la credibilitat, que radica en l’autenticitat; la gent adverteix que qui els parla els estima, i se senten interpel·lats en primera persona”. També va voler referir-se als mitjans de comunicació dient que “no els podem considerar com enemics”, i fent una similitud amb les paraules del Sant Pare al començament del seu pontificat, va comentar que “no hem de tenir por a obrir les portes a la comunicació”.

Per la seva banda, Lara va insistir en la senzillesa del Sant Pare, afirmant que “és un Papa molt humà i proper, i que per això el segueixen i s’ha guanyat el respecte de qui no pensa igual que ell”. Finalment Mn. Octavi Sánchez va afirmar que el Sant Pare ha estat el més conegut de la història, “tant pel desenvolupament dels mitjans, com per haver acceptat aquest paper i haver-se dedicat a ells sense por. El Papa genera informació, i informació important”. En una altra conferència, el president de BBDO Xavier Oliver, va parlar de les vessants tècniques de la publicitat aplicades a la religió.

Activitat pastoral i capacitat comunicativa

Mons. Carrera, acompanyat del Dr. Pujals.

Més tard, el bisbe auxiliar de Barcelona i membre de la Comissió de mitjans de comunicació de la CEE, Mons. Joan Carrera, va impartir una sessió sota el títol “Diferents vessants de l’acollida a l’Església”. En la seva intervenció va remarcar el lligam existent entre l’activitat pastoral i la capacitat de comunicació, recordant que “la pastoral de Jesús neix en la seva capacitat infinita de compassió. Aquesta és una lliçó bàsica per a nosaltres, pastors: no hi ha pastoral veritable sense compassió, sense passió per la gent”.

Mons. Carrera va continuar dient que “el pastor és una persona que, d’entrada, està a favor de les ovelles”, i que no hi caben, per tant, els prejudicis, veritable obstacle per portar a terme la tasca d’acolliment. Més endavant va destacar com a grups socials que demanen un esforç especial d’acolliment els catòlics no practicants i els immigrants, “els de l’anterior immigració i els de l’actual”, amb els quals és i serà necessari un esforç suplementari de comunicació.

Marc Carroggio, en un descans a les Jornades.

En el segon dia de les Jornades, el professor de Comunicació Institucional de la Universitat Pontifícia de la Santa Creu, Marc Carroggio, va assenyalar que els cristians no poden tancar-se en una torre de marfil, al marge de la societat, sinó que “han de respondre a les legítimes preguntes dels mitjans, i fins i tot, anticipar-se a les seves peticions: no hi ha alternativa per a l’Església”. Carroggio va afegir que els mitjans de comunicació són una eina per a l’acció pastoral de l’Església, i va insistir en la necessitat d’integrar la comunicació en la formació dels futurs preveres, obrint l’Església als mitjans de comunicació amb iniciativa i sense por.

D’altra banda, el professor de la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra, Mn. Jaume Pujol, va aprofundir en el concepte de servei i de comunicació, remarcant la importància, dins l’Església, d’atendre les persones d’una manera discreta i desinteressada, i amb competència professional, i es va referir concretament a sant Josepmaria Escrivà, que va saber comunicar amb convicció i adequant el missatge a les persones que tenia al davant, per tal de fer-ho proper i amable, i que va estimular els cristians a ser presents amb llibertat i responsabilitat personals en els mitjans de comunicació social.

José María Gil Tamayo, a la seva conferència.

Un accés mediàtic a la realitat

Finalment, el secretari tècnic de la Comissió de mitjans de comunicació de la CEE, José María Gil Tamayo, es va referir a la presència de l’Església en els mitjans de comunicació com un dret i un servei pastoral en una societat absolutament mediatitzada.

“L’accés a la realitat, avui dia –va afirmar– és un accés mediàtic i l’Església ha d’utilitzar el modern púlpit dels mitjans de comunicació”. Gil Tamayo va recalcar la importància del diàleg i d’oferir la solució evangèlica als problemes reals de les persones, rebutjant la visió pessimista de la societat i dels mitjans de comunicació. Com va dir, “cal adequar el llenguatge de l’Església al llenguatge dels mitjans i reivindicar la presència del fet religiós als mitjans, així com defensar el dret de l’Església a que sigui respectat els seu honor i el seu sentiment”.

    30 de gener de 2003