Carta del Papa Francesc als joves

Carta del Sant Pare als joves amb motiu de la presentació del document preparatori de la XV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes

Document preparatori del XV Sínode dels Bisbes sobre els joves.

*****

Estimats joves,

Tinc el plaer d’anunciar-vos que el mes d’octubre del 2018 se celebrarà el Sínode dels Bisbes sobre el tema «Els joves, la fe i el discerniment vocacional». He volgut que ocupeu el centre d’atenció perquè us porto dins el cor. Precisament avui es presenta el document preparatori, que us ofereixo com una “guia” per a aquest camí.

Em vénen a la memòria les paraules que Déu va adreçar a Abraham: «Vés-te’n de la teva terra, de la teva pàtria i de casa del teu pare a la terra que jo et mostraré» (Gen 12,1). Aquestes paraules estan adreçades avui també a tots vosaltres: són les paraules d’un Pare que us convida a “sortir” per llançar-vos a un futur no conegut però prometedor de realitzacions segures, a la trobada de les quals Ell mateix us acompanya. Us convido a escoltar la veu de Déu que ressona en el cor de cadascú a través de l’alè de vida de l’Esperit Sant.

US CONVIDO A ESCOLTAR LA VEU DE DÉU QUE RESSONA EN EL COR DE CADASCÚ A TRAVÉS DE L’ALÈ DE VIDA DE L’ESPERIT SANT

Quan Déu diu a Abraham «Ves-te’n», què li volia dir? Certament no li demanava que fugís dels seus o del món. La seva invitació va ser una forta provocació perquè ho deixés tot i s’encaminés vers una terra nova. Aquesta terra no és potser per a vosaltres aquella societat més justa i fraterna que desitgeu profundament i que voleu construir fins a les perifèries del món?

TAMBÉ A VOSALTRES JESÚS DIRIGEIX LA SEVA MIRADA I US CONVIDA A ANAR CAP A ELL. HEU TROBAT AQUESTA MIRADA, ESTIMATS JOVES? HEU ESCOLTAT AQUESTA VEU? HEU SENTIT AQUEST IMPULS A POSAR-VOS EN CAMÍ?

Tanmateix, avui, l’expressió «Ves-te’n» assumeix un significat divers: el de la prevaricació, de la injustícia i de la guerra. Molts joves entre vosaltres estan sotmesos al xantatge de la violència i es veuen obligats a fugir de la terra natal. El vostre crit puja a Déu, com el d’Israel esclau de l’opressió del Faraó (cfr. Es 2, 23).

Vull recordar-vos també les paraules que Jesús va dir un dia als deixebles que li preguntaven: «[Rabbí...] on vius?». Ell els va respondre: «Veniu i ho veureu» (Jn 1, 38). També a vosaltres Jesús dirigeix la seva mirada i us convida a anar cap a Ell. Heu trobat aquesta mirada, estimats joves? Heu escoltat aquesta veu? Heu sentit aquest impuls a posar-vos en camí? Estic segur que, si bé el soroll i l’atordiment sembla que regnin el món, aquesta crida contínua a ressonar en el cor impulsa cadascú a obrir-lo a l’alegria plena. Això serà possible en la mesura que, a través de l’acompanyament de guies experts, sabreu emprendre un itinerari de discerniment per descobrir el projecte de Déu en la mateixa vida. Fins i tot quan el camí es trobi marcat per la precarietat i la caiguda, Déu, que és ric en misericòrdia, estendrà la mà per aixecar-vos.

FINS I TOT QUAN EL CAMÍ ES TROBI MARCAT PER LA PRECARIETAT I LA CAIGUDA, DÉU, QUE ÉS RIC EN MISERICÒRDIA, ESTENDRÀ LA MÀ PER AIXECAR-VOS

A Cracòvia, durant l’obertura de l’última Jornada Mundial de la Joventut, us vaig preguntar diverses vegades: «Les coses, es poden canviar?». I vau exclamar junts a gran veu: «Sí». Aquesta és una resposta que neix d’un cor jove que no suporta la injustícia i no es pot doblegar a la cultura del rebuig, ni cedir davant la globalització de la indiferència. Escolteu aquest crit que ve del més íntim! També quan advertiu, com el profeta Jeremies, la inexperiència pròpia de la jove edat, Déu us estimula a anar on Ell us envia: «No els tinguis por, que amb tu estic per salvar-te» (Jer 1, 8).

NO TINGUEU POR D’ESCOLTAR L’ESPERIT QUE US SUGGEREIX OPCIONS AUDACES, NO PERDEU TEMPS QUAN LA CONSCIÈNCIA US DEMANI D’ARRISCAR PER SEGUIR EL MESTRE

Un món millor es construeix també gràcies a vosaltres, que sempre voleu canviar i ser generosos. No tingueu por d’escoltar l’Esperit que us suggereix opcions audaces, no perdeu temps quan la consciència us demani d’arriscar per seguir el Mestre. També l’Església vol escoltar la veu, la sensibilitat, la fe de cadascú, així com els dubtes i les crítiques. Feu sentir a tots el vostre crit, deixeu-lo ressonar a les comunitats i feu-lo arribar als pastors. Sant Benet recomanava als abats consultar també els joves abans de cada decisió important, perquè «moltes vegades el Senyor revela al més jove el que és millor» (Regla de sant Benet III, 3).

Així, també a través del camí d’aquest Sínode, jo i els meus germans bisbes volem contribuir cada vegada més al vostre goig (cfr. 2 Cor 1, 24). Que us protegeixi Maria de Natzaret, una jove com vosaltres a qui Déu ha dirigit la seva mirada amorosa, perquè us agafi de la mà i us guiï a l’alegria d’un heus aquí! ple i generós (cfr. Lc 1, 38).

Amb afecte paternal,

Francesc

Vaticà, 13 de gener de 2017

© Copyright - Libreria Editrice Vaticana