Catòlics, ortodoxos i protestants advoquen per una col·laboració més estreta en tots els àmbits

Entre dilluns 19 i dimarts 20, més de 500 persones han assistit a les XLII Jornades de Qüestions Pastorals centrades en l'Ecumenisme Espiritual i de la Caritat", organitzades per la Delegació d’Ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona i el Centre Sacerdotal Montalegre.

La futura unió dels cristians, per a què treballa el moviment ecumènic serà un do i no el fruit exclusiu de la diplomàcia, els diàlegs o les gestions. La cooperació en favor de la vida, la justícia, els drets humans i la pau pot ser un camí cap a la reconciliació. Aquests són alguns dels punts més destacats en les XLII Jornades de Qüestions Pastorals, segons Mons. Jaume González-Agàpito i Dr. Joan Garcia Llobet, organitzadors de la trobada.

En aquest sentit, González-Agàpito ha destacat “la importància de la pregària”, i Garcia Llobet considera que “ha quedat confirmat que l’ecumenisme espiritual és l'ànima del moviment que busca la unitat de tots els cristians”.

Aquesta trobada ecumènica celebrada a Barcelona, en el marc de les XLII Jornades de Qüestions Pastorals, ha estat ocasió per presentar La III Assemblea Ecumènica Europea (AEE). Es tracta d'una iniciativa conjunta del Consell de les Conferències Episcopals d'Europa (CCEE) –catòlics- i de la Conferència de les Esglésies Europees (CEC), que agrupa les confessions cristianes excepte l'Església catòlica, que busca contribuir a una major comprensió i acostament de les diferents confessions cristianes. La fase final tindrà lloc a Sibiu (Romania), amb la celebració, del 4 al 9 de setembre, de nou fòrums de diàleg sobre els reptes històrics de l'Església en el vell continent.

ASSISTÈNCIA PLURAL

Entre els més de 500 participants es trobaven representants de les diferents organitzacions i realitats de l'Església catòlica, dels diferents patriarcats ortodoxos (Moscou, Constantinoble, Romania i Sèrbia), de l'Església Anglicana i de comunitats eclesials protestants. També van assistir persones i institucions que, des de diferents àmbits, treballen en favor del ecumenisme.

L'acte central va tenir lloc ahir, dilluns, amb la intervenció del Cardenal Walter Kasper, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, que va defensar el moviment ecumènic com impuls i obra de l’Esperit Sant i va destacar les seves pautes principals, com són l'oració, la conversió personal, la reforma institucional, la penitència i l’esforç per la santificació personal.

Kasper va aclarir que l’ecumenisme no conviu amb el sincretisme que falseja la fe, o amb fins polítics o ideològics, ni amb fonamentalismes religiosos. Va demanar també la superació d'espiritualitats emotives o sentimentals, que va definir com “banalitzacions burgeses” de la fe cristiana. A més, va animar que hagi, entre les confessions cristianes, una “cooperació” en diferents àmbits com via per conèixer-se millor. En aquesta línia, les jornades van comptar amb sessions centrades en com aconseguir aplicar aquesta cooperació de manera pràctica.

VALORACIONS

En opinió de Mons. Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, “aquestes jornades manifesten la inquietud d'arribar a la comunió plena”. El prelat es va alegrar de la participació massiva, “senyal de la tradició ecumènica de Catalunya”. Mons. Joan Enric Vives, bisbe de la Seu d'Urgell i delegat per la CEE a la III AEE, va afirmar que aquest tipus de trobades “ens ajuden a tots a una millor recepció pastoral i espiritual del bé de l’ecumenisme”. Segons Mons. Carlos López Lozano, bisbe de l'Església Espanyola Reformada Episcopal, hi ha “tres punts en els quals poden treballar les esglésies cristianes: pregar, respectar als que són diferents i dialogar”. Per a Mons. Adolfo González Montes, bisbe d'Almería i president de la Comissió de Relacions Interconfessionals de la Conferència Episcopal Espanyola, cal “reivindicar la presència de la fe en l'àmbit social”.

El Rvd. Antonio Cruz Suárez, Pastor de l'Església Evangèlica Unida, es va preguntar “com presentar en aquesta situació l'evangeli, com tornar a il·lusionar? crec que ha de fer-se present a l'home i la dona d'avui el nucli de l'evangeli: la mort i resurrecció de Crist”. I va afegir que “la nostra prèdica cristiana passa per l'acció social”. El P. Dimitri Tsamparlis, vicari general d'Espanya i Portugal de l'Església ortodoxa grega del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble, va apuntar la necessitat de millorar “en la transmissió de la idea d'espiritualitat per enriquir a la persona”. Per la seva banda, el P. Joan García, vicari general per Espanya i Portugal de l'església ortodoxa sèrbia implantada a Espanya, va fer un balanç positiu de la trobada, afegint l'esperança “que s'implanti en la praxi del dia a dia, per intensificar els contactes amb objectius concrets, no generals”.