Cimera ecumènica a Barcelona

Una cimera ecumènica se celebrarà els propers dies 19 i 20 a Barcelona i Premià de Dalt. Un dels participants més destacats serà el cardenal Walter Kasper, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians.

Kasper efectuarà a la capital de Catalunya la presentació mundial del seu llibre Ecumenisme espiritual, que és una guia pastoral sobre la pràctica de l’ecumenisme. Walter Kasper és una personalitat clau en la cúpula jeràrquica de l'Església i home de confiança de Benet XVI. Va ser un dels cardenals que van acompanyar el Papa en el seu recent, significatiu i delicat viatge a Turquia. A més de Kasper, els altres cardenals van ser Paul Poupard (Diàleg Interreligiós i Cultura), Ignace Moussa Daoud (Esglésies Orientals) i Roger Etchegaray (prelat basc-francès ja emèrit que és un especialista en alta diplomàcia i negociador en conflictes). Un altre destacat participant serà l’arquebisbe Epifanios Perialas, de l'Església ortodoxa grega del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble.

Aquesta cita ecumènica catalana s’inscriu en el marc del desenvolupament de la III Assemblea Ecumènica Europea, que culminarà a la terra ortodoxa de Sibiu, a Romania, entre els dies 4 i 9 del proper mes de setembre. “La llum de Crist il·lumina tots. Esperança de renovació i unitat a Europa”, serà el lema d’aquesta trobada ecumènica de Sibiu, on s’abordaran qüestions relacionades amb la unitat, la pluralitat, l’espiritualitat, el testimoni, Europa, les religions, les migracions, la justícia i la pau.

Cardenal Kasper

Un paper determinant en l’organització de la trobada dels dies 19 i 20 d’aquest febrer correspon al Centre Sacerdotal Montalegre, associació vinculada a l'Opus Dei que, en aquesta ocasió, dedica les seves Jornades anuals de Qüestions Pastorals, que arriben a la 42.a edició, a L'ecumenisme espiritual i de la caritat. Això representa el compromís i l’obertura de l'Opus Dei a favor de l’ecumenisme. A més a més, es dóna una col·laboració, fins ara inèdita, entre el Centre Sacerdotal Montalegre, que dirigeix mossèn Joan Garcia Llobet, i la delegació diocesana d'Ecumenisme de Barcelona, que dirigeix monsenyor Jaume Gonzàlez-Agàpito.

De fet, el catolicisme català, històricament, és pioner en el projecte ecumènic i en el diàleg doctrinal i cordial entre les diverses confessions cristianes. Bisbes com Josep Pont i Gol i Ramon Torrella van impulsar aquest esperit a mitjans del passat segle. Va ser en aquella època quan, entre d’altres iniciatives, es va crear l’encara existent Centre Ecumènic de Catalunya, que dirigeix el caputxí Joan Botam. Aquesta postura de l'Opus Dei, que és una institució amb fidelitat estricta al Sant Pare, no deixa de ser un signe dels temps i del camí pel qual l'Església catòlica encaminarà els seus passos en el futur immediat. 

Els vaticanólegs, en efecte, consideren que una de les grans línies d’actuació del papa Joseph Ratzinger és la dinamització dels contactes ecumènics i la reconstitució de l'abandonat diàleg entre cristians, especialment entre catòlics i ortodoxos. Això és així mentre “hi és a l’horitzó l'anhelada visita papal de reconciliació amb Rússia”, com el seu dia va recordar Salvador Pié Ninot, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma.

Per la seva banda, Antoni Pujals, vicari de l'Opus Dei per a Catalunya, es va referir, entre altres aspectes, a la unitat dels cristians, quan va ser preguntat per La Vanguardia sobre la cara i la creu de la gestió de Joseph Ratzinger en complir-se el primer any del seu pontificat. “La creu –va dir Pujals– podria ser que no ha tingut encara suficient temps per aconseguir la unitat dels cristians, tot i que es fan passos”.

    Oriol Domingo // La Vanguardia