Comunicat de premsa sobre l'escola Gaztelueta

Alguns mitjans de comunicació han difós informacions sobre presumptes abusos a un menor a l'escola Gaztelueta.

Alguns mitjans de comunicació han difós avui informacions sobre presumptes abusos a un menor al col·legi Gaztelueta. Enllacem i copiem a continuació el comunicat que acaba de publicar el col·legi.

***

Desitjaria compartir algunes consideracions a propòsit del reportatge publicat avui per el diari "El Mundo" sobre presumptes abusos a un menor per part d'un antic professor de la nostra escola:

1. Si algun dels fets descrits en el reportatge es demostrés cert, mereixeria una condemna total per la nostra part. Juntament amb la família, som els primers interessats en aclarir tota la veritat: sense una claredat absoluta sobre els fets, es posa en risc el bé de nombroses persones.

2. En tot aquest temps, ha estat molt dolorós comprovar el patiment de l'antic alumne i de la seva família, als qui reitero la nostra proximitat i el nostre compromís per arribar a la veritat dels fets. Des del primer moment, hem col·laborat plenament amb les autoritats en la investigació del cas i hem intentat estar en contacte amb la família de l'antic alumne, tot i que ells van preferir trencar la relació.

3. Després de la investigació de l'escola, a l'octubre del 2011, els pares van formular una denúncia davant la Inspecció d'Educació del Govern Basc, que també va donar pas a un procediment a la Fiscalia de Menors. Posteriorment, el Fiscal Superior del País Basc va obrir unes diligències d'investigació per tal de comprovar l'existència d'indicis de delicte. Des de l'escola vam col·laborar amb les autoritats en aquests procediments. Totes les instàncies van concloure que no hi havia elements suficients per mantenir l'acusació contra el professor i van arxivar el cas. A diferència del que s'afirma en aquest reportatge, el col·legi no es va pronunciar sobre la veracitat de les acusacions de la família, que progressivament ha anat augmentant pel que fa al contingut i la gravetat.

4. Tenint en compte el resultat d'aquestes investigacions civils, el col·legi també ha volgut ser especialment prudent en el respecte de la presumpció d'innocència de l'antic professor acusat. Per altra banda, aquesta persona ha col·laborat amb les autoritats i ha manifestat el seu desig de poder-se defensar davant els tribunals d'uns fets que considera completament falsos.

5. El diari “El Mundo” informa d'una investigació ordenada pel Papa. El col·legi no té cap notícia de les conclusions d'aquesta investigació. Reitero el que ja vaig dir al redactor d'aquest diari que va contactar amb mi: el Papa Francesc és una persona molt estimada i admirada en el col·legi i tenim el màxim interès en secundar les seves indicacions. Tot el que vingui del Sant Pare serà molt ben atès.

Imanol Goyarrola

Director del Col·legi Gaztelueta

***

Ens unim a tot allò expressat pel director de l'escola i manifestem el nostre desig i compromís per arribar el més aviat possible a la clarificació dels fets.