El Papa defensa l'home com a "persona" i no "subjecte econòmic"

El Papa Francesc ahir va visitar el Parlament Europeu i va deixar un missatge clar: "ha arribat l'hora de construir junts l'Europa que no giri al voltant de l'economia" al qual els eurodiputats van respondre amb un gran aplaudiment. Oferim un vídeo de l'acte i el text íntegre del discurs.

Text íntegre del discurs del Papa Francesc al Parlament europeu

Un missatge d'esperança és el que el Papa Francesc volia enviar a tots els ciutadans europeus i ho va fer des del Parlament d'Estrasburg aquest dimarts 25 de novembre. «Al dirigir-me avui cap a vostès des de la meva vocació de Pastor, desitjo enviar a tots els ciutadans europeus un missatge d'esperança i alè. Un missatge d'esperança basat en la confiança que les dificultats poden esdevenir en fortes promotores d'unitat, per vèncer totes les pors que Europa –junt amb tot el món- està travessant. Esperança en el Senyor, que transforma el mal en bé i la mort en vida", va començar dient el Sant Pare.

Tot seguit va encoratjar els eurodiputats que deixessin de banda les qüestions burocràtiques, tècniques, econòmiques i que recuperessin el projecte inicial dels fundadors de la Unió Europea: "treballar junts per superar les divisions i afavorir la pau i la comunió entre els pobles" Va recordar el lema d'Europa "Unió en la diversitat".

Altres idees que va transmetre van ser aquestes:

"En el centre d'aquest ambiciós projecte polític es trobava la confiança en l'home no tant com a ciutadà o subjecte econòmic, sinó en l'home com a persona dotada d'una dignitat transcendent".

"Desitjo afirmar la centralitat de la persona humana, que d'altra manera estaria en mans de les modes i poders del moment".

"Mantenir viva la realitat de las democràcies és un repte d'aquest moment històric, evitant que la seva força real –força política expressiva dels pobles– sigui desplaçada davant les pressions d'interessos multinacionals no universals, que las fan més dèbils i les transformen en sistemes uniformadors de poder financer al servei d'imperis desconeguts. Aquest és un repte que avui ens ofereix l'historia".

L'ecologia és un tema molt present en els discursos del Sant Pare, de fet ja ha anunciat que serà tema de la propera encíclica. En aquest aspecte ha dit: "Europa ha estat sempre en primera línia d'un lloable compromís en favor de l'ecologia. En efecte, la nostra terra necessita de continues cures i atencions, i cada un té una responsabilitat personal en la custodia de la Creació, un do preciós que Déu ha posat a les mans dels homes".

Per acabar el Papa Francesc digué: "Estimats eurodiputats, ha arribat l'hora de construir junts l'Europa que no giri al voltant de l'economia, sinó en la sacralitat de la persona humana, dels valors inalienables"