El Papa Francesc: "Cada fill és una benedicció"

El Papa Francesc, després del viatge a Sri Lanka i les Filipines, reprèn les audiències i el tema que en elles està tractant: la família.

Audiència general del Papa Francesc, dimecres 21 de gener de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

Avui m'agradaria parlar-vos del recent viatge apostòlic a Sri Lanka i les Filipines, la setmana passada. Després de la visita a Corea d'alguns mesos enrere, vaig tornar a Àsia, continent de riques tradicions culturals i espirituals. El viatge ha estat sobretot una trobada alegre amb les comunitats eclesials que a aquells països donen testimoniatge de Crist: les he confirmades en la fe i en la missió. Conservaré per sempre en el cor el record de l'alegre acollida de les gernacions - en alguns casos fins i tot oceàniques - en moments destacats del viatge. A més, he encoratjat el diàleg interreligiós al servei de la pau, com també el camí d'aquells pobles cap a la unitat i el desenvolupament social, especialment amb el protagonisme de les famílies i dels joves.

El moment culminant de la meva estada a Sri Lanka va ser la canonització del gran missioner Josep Vaz. Aquest sacerdot sant administrava els sagraments als fidels sovint en secret, però ajudava indistintament tots els necessitats, de tota religió i condició social. L'exemple de santedat i amor al proïsme segueix inspirant-ne l'Església de Sri Lanka en l'apostolat de caritat i d'educació. He mostrat sant Josep Vaz com a model per a tots els cristians, cridats avui a proposar la veritat salvífica de l'Evangeli en un context multireligiós, amb respecte cap als altres, amb perseverança i amb humilitat.

Sri Lanka és un país de gran bellesa natural, on el poble cerca reconstruir la unitat després d'un conflicte civil llarg i dramàtic. En la meva trobada amb les autoritats governatives he subratllat la importància del diàleg, del respecte per la dignitat humana, de l'esforç d'involucrar a tots per trobar solucions adequades a la recerca de la reconciliació i del bé comú.

Les diverses religions tenen un paper significatiu a fer. La meva trobada amb els exponents religiosos ha estat una confirmació de les bones relacions que ja existeixen entre les diverses comunitats. En aquest context, he volgut encoratjar la cooperació ja iniciada entre els seguidors de les diferents tradicions religioses, també amb la finalitat de poder sanejar, amb el bàlsam del perdó, quants encara estan afligits pels sofriments dels últims anys. El tema de la reconciliació va caracteritzar també la meva visita al santuari de Nostra Senyora de Madhu, molt venerada per les poblacions Tamil i Singalesa i meta de peregrinació de membres d'altres religions. En aquell lloc sant vam demanar a Maria la nostra Mare poder obtenir per a tot el poble singalès el do de la unitat i de la pau.

Des de Sri Lanka vaig anar a les Filipines, on l'Església es prepara per celebrar el cinquè centenari de l'arribada de l'Evangeli. És el principal país catòlic d'Àsia, i el poble filipí és ben conegut per la seva fe profunda, la religiositat i l' entusiasme, també a la diàspora. En la meva trobada amb les autoritats nacionals, així com en els moments de pregària i durant la concorreguda Missa conclusiva, he subratllat la constant fecunditat de l'Evangeli i la seva capacitat d'inspirar una societat digna de l'home, en la qual hi ha lloc per a la dignitat de cada un i per a les aspiracions del poble filipí.

Propòsit principal de la visita, i motiu pel qual vaig decidir anar a les Filipines, i aquest era el motiu principal, ha estat el poder expressar la meva proximitat als nostres germans i germanes que han patit la devastació de tifó Yolanda. Vaig anar a Tacloban, la regió més greument afectada, on he rendit homenatge a la fe i a la capacitat de recuperació de la població local. A Tacloban, lamentablement, les condicions climàtiques adverses van causar una altra víctima innocent: la jove voluntària Kristel, atropellada i morta per una estructura assotada pel vent. Després he donat les gràcies als qui, de cada part del món, han respost a les seves necessitats amb una generosa profusió d'ajudes. La potència de l'amor de Déu, revelada en el misteri de la Creu, es va fer evident en l'esperit de solidaritat demostrada pels molts actes de caritat i de sacrifici que van marcar aquests dies foscos.

Les trobades amb les famílies i amb els joves, a Manila, van ser moments destacats de la visita a les Filipines. Les famílies sanes són essencials per a la vida de la societat. Dóna consol i esperança veure tantes famílies nombroses que acullen els fills com un veritable do de Déu: ells saben que cada fill és una benedicció. Vaig escoltar dir que les famílies amb molts fills i el naixement de tants nens es troben entre les causes de la pobresa. Em sembla una opinió simplista. Puc dir, -podem dir tots- que la causa principal de la pobresa és un sistema econòmic que ha tret la persona del centre i hi ha col·locat el déu diners; un sistema econòmic que exclou, exclou sempre, exclou els nens, la gent gran, els joves sense feina, i que crea la cultura del rebuig que vivim. Ens hem avesat a veure "persones descartades". Aquest és el motiu principal de la pobresa, no les famílies nombroses. Evocant la figura de sant Josep, que ha protegit la vida del Sant Nen, molt venerat en aquest país, he recordat que cal protegir les famílies, que enfronten diverses amenaces, de manera que puguin testimoniar la bellesa de la família en el projecte de Déu. Cal també defensar les famílies de les noves colonitzacions ideològiques, que atempten la seva identitat i la seva missió.

I va ser una alegria per a mi ésser amb els joves filipins, per escoltar-ne les esperances i les preocupacions. He volgut oferir el meu alè pels seus esforços per contribuir a la renovació de la societat, especialment a través del servei als pobres i de la tutela del medi ambient natural.

La cura dels pobres és un element essencial de la nostra vida i del testimoni cristià: he indicat això també en la visita. Implica el rebuig de tota forma de corrupció - perquè la corrupció roba als pobres - i requereix una cultura d'honestedat.

Dono gràcies al Senyor per aquesta visita pastoral a Sri Lanka i les Filipines. Li demano que beneeixi sempre aquests dos països i que confirmi la fidelitat dels cristians al missatge de l'Evangeli de la nostra redempció, reconciliació i comunió en Crist. Mercès.

(Traducció de l'italià al castellà: Maria Cecilia Mutual, Griselda Mutual - RV)