Prelat de l'Opus Dei: "Mons. Romero serà un sant molt estimat"

La Santa Seu ha anunciat la propera beatificació de qui fou Arquebisbe de Sant Salvador des de 1977 fins a 1980. Reproduïm unes paraules de Mons. Xavier Echevarría i algunes dades sobre l'amistat del proper beat amb sant Josepmaria i diversos fidels de l'Opus Dei.

Mons. Óscar Romero, amb sant Joan Pau II.

El Papa Francesc ha autoritzat a la Congregació per a les Causes dels Sants a promulgar el decret relatiu al martiri del servent de Déu Óscar Arnulfo Romero i Galdámez, al costat d'altres futurs beats. Monsenyor Romero (El Salvador, 1917-1980) va ser arquebisbe de Sant Salvador, assassinat per odi a la fe, mentre celebrava la Santa Missa, el 24 de març de 1980.

En conèixer la notícia, Mons. Xavier Echevarría ha afirmat: "Els màrtirs ens interpel·len a tots, creients i no creients, però sobretot són un far lluminós per als qui tenen posada la seva esperança en Déu. Estic segur que monsenyor Óscar Romero serà un sant molt estimat."

"Els màrtirs ens interpel·len a tots, creients i no creients, però sobretot són un far lluminós per als qui tenen posada la seva esperança en Déu. Estic segur que monsenyor Óscar Romero serà un sant molt estimat."

"Vaig conèixer monsenyor Romero –explica el prelat de l'Opus Dei– en ocasió d'alguna de les visites que va fer a sant Josepmaria, a Roma, durant el Concili Vaticà II. Era un home piadós, després i lliurat al seu poble. Es notava que lluitava per la santedat. Mons. Romero va ser un dels primers bisbes que, després de la mort de sant Josepmaria el 1975, va escriure al beat Pau VI per demanar-li l'obertura de la seva causa de canonització. Estic segur que ara, des el Cel, seguirà intercedint amb el seu amic sant Josepmaria per aquesta porció del poble de Déu ".

Sant Josepmaria i monsenyor Óscar Arnulfo Romero es coneixien des de 1955. L'arquebisbe de Sant Salvador va entendre l'esperit de l'Opus Dei i va mantenir contactes freqüents amb la tasca apostòlica dels fidels de la Prelatura a El Salvador. El 1974 va viatjar a Roma i va tenir diverses converses amb sant Josepmaria. Com explica el sacerdot Antonio Rodríguez Pedrezuela en el llibre Un mar sin orillas, el fundador de l'Opus Dei es va ocupar que Mons. Romero descansés durant aquells dies romans, perquè coneixia bé la situació de tensió que es vivia a El Salvador.

L'afecte era mutu i, en morir el fundador de l'Opus Dei, Mons. Romero, a la carta postulatoria per a la causa de canonització de sant Josepmaria, expressava el seu agraïment per haver rebut "alè i fortalesa de Josepmaria Escrivà per ser fidel a la doctrina inalterable de Crist i per servir amb afany apostòlic a la Santa Església Romana".

En la mateixa carta va escriure: "Va saber unir en la seva vida un diàleg continu amb el Senyor i una gran humanitat: es notava que era un home de Déu i el seu tracte era ple de delicadesa, afecte i bon humor. Són moltíssimes les persones que des del moment de la seva mort, li estan encomanant privadament les seves necessitats". Com manifesta una carta que li va dirigir el beat Álvaro del Portillo mesos abans de la seva mort, aquest afecte va continuar després de la mort del fundador de l'Opus Dei.

L'unia una amistat profunda amb Mons. Fernando Sáenz, que va ser vicari de l'Opus Dei al país i, més tard, successor de Mons. Romero com a arquebisbe de Sant Salvador. Aquesta amistat va durar fins al final de la seva vida. El mateix dia del seu assassinat, el 24 de març de 1980, Mons. Romero havia participat, com en altres ocasions, en una convivència per a sacerdots organitzada per sacerdots de l'Opus Dei. Anys més tard, Mons. Sáenz relatava en aquest article com va ser l'última jornada del futur beat.

Altres vídeos relacionats

- Entrevista a don Fernando Saenz a Rome Reports.

- Notícia publicada per Rome Reports.