Futurs enginyers ajuden un hospital del Congo

Van regalar les seves vacances per ajudar Monkole, un hospital del Congo, a fer els manuals d'instruccions dels equips biomèdics. Els dies van passar volant i ara queden per visitar els "Monkoles" de Barcelona.

Les vacances són intocables per molts universitaris, però no per tots. Sis estudiants i un professor d'enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya van decidir invertir-les en donar un cop de mà als tècnics de manteniment de l'hospital de Monkole (Kinshasa, República Democràtica del Congo). En concret, van fer llibrets d'instruccions per al manteniment periòdic d'alguns equips biomèdics.

Des del moment que van baixar de l'avió ja van veure que es tractava d'un món totalment diferent, on la pobresa era tant omnipresent com la calor humida que els va acompanyar. En Santiago explica que "Monkole és un oasi, un hospital que tracta amb dignitat els pacients sense tenir en compte la seva procedència ni els seus recursos econòmics", i que està portat principalment per congolesos "plens d'il·lusió perquè la seva bona feina contribueixi al desenvolupament del país".

Monkole promou programes de formació d'higiene oberts a tothom, té un centre de formació contínua per a metges i una escola d'infermeria on es formen 300 persones. En Santiago explica que els congolesos tenen una simpatia especial pel centre. Ho van veure de seguida el dia que la furgoneta va quedar atrapada en el fang. Uns congolesos que es van acostar encuriosits mentre els universitaris intentaven empènyer la furgoneta. Quan van sentir que parlaven de Monkole de seguida es van acostar per ajudar-los sense demanar res a canvi.

També van experimentar què suposa l'absència d'electricitat i aigua corrent o les dificultats per anar des de l'hospital a la casa on s'allotjaven. Davant aquestes situacions, destaquen l'alegria que es percep en els somriures dels congolesos, que els han ensenyat a valorar les comoditats en les que estan acostumats.

En Santiago explica que allà hi ha molta feina i els dies al Congo de seguida es van acabar. "Tal i com ja ens havien avisat abans de viatjar, quan vas a l'Àfrica sempre vols tornar. Per això els ajudarem en algunes coses des de la distància i ja ens estem organitzant per repetir l'any vinent". De moment explica que han quedat per anar a fer "visites periòdiques als "Monkoles" que estan a prop nostre, als malalts i pobres que també podem trobar a Barcelona".