Guia de sant Josepmaria a Barcelona

Recentment s'ha editat una guia que inclou 22 llocs de Barcelona relacionats amb estades de sant Josepmaria Escrivà a la ciutat.

La guia consisteix en un plànol , on s'assenyalen llocs on està documentat que hi va estar sant Josepmaria en moments importants de la seva vida, i una guia , amb la fotografia i el text explicatiu del que sant Josepmaria va viure a cada un dels indrets.

El recorregut se centra en l’estada a Barcelona que va precedir al seu pas a Andorra pel Pirineu de Lleida l'any 1937, i en els anys immediatament posteriors a la guerra civil espanyola, en què sant Josepmaria va impulsar els inicis de la tasca apostòlica de l'Opus Dei a la ciutat. Es recullen també altres estances significatives.

Presència de l'Opus Dei a Catalunya

La tasca apostòlica a Catalunya la va iniciar personalment sant Josepmaria Escrivà l’any 1939. El primer centre es va obrir el 23 de juny de 1940, en un pis del carrer Balmes 62, a Barcelona. Mica en mica, el missatge de l’Opus Dei va estenent-se entre persones de tota condició i procedència. Al poc temps, sorgeixen –per impuls dels seus fidels junt amb altres persones- diverses iniciatives amb una marcada finalitat de servei i formació, que miren de respondre a unes necessitats reals de la societat. L’Opus Dei únicament s’ocuparà de la vivificació cristiana d’aquestes iniciatives d’interès social, proporcionant orientació doctrinal i atenció sacerdotal. Actualment, l’apostolat de l’Opus Dei s’estén a tot el territori i a tot tipus de persones.

Així explicava el Fundador aquestes iniciatives: “Residències d’estudiants, Cases de recessos, la Universitat de Navarra, Centres de formació per a obrers i camperols, Instituts tècnics, Col·legis, Escoles de formació per a la dona, etcètera. Aquestes obres han estat i són indubtablement focus d’irradiació de l’esperit cristià que, promoguts per laics, dirigits com un treball professional per ciutadans laics, iguals als seus companys que exerciten la mateixa tasca o ofici i oberts a persones de tota classe i condició, han sensibilitzat amplis estrats de la societat sobre la necessitat de donar una resposta cristiana a les qüestions que els planteja l’exercici de la seva professió o ocupació”.