La III Assemblea Ecumènica Europea es presenta a Barcelona

L’Església catòlica, amb les comunitats cristianes d’Europa, han engegat la III Assemblea Ecumènica Europea (AEE). Aquesta iniciativa serà presentada en el marc de les XLII Jornades de Qüestions Pastorals.

L’Església catòlica, amb les comunitats cristianes d’Europa, han engegat la III Assemblea Ecumènica Europea (AEE), un procés obert de diàleg per contribuir a una millor comprensió mútua. Aquesta iniciativa serà presentada amb una trobada ecumènica al Petit Palau de la Música de Barcelona el pròxim 19 de febrer, en el marc de les XLII Jornades de Qüestions Pastorals.

La III AEE ( www.eea3.org ) és una iniciativa conjunta del Consell de les Conferències Episcopals d’Europa (CCEE) –catòlics- i de la Conferència de les Esglésies Europees (CEC), que agrupa les confessions cristianes tret de l’Església catòlica. La fase final tindrà lloc a Sibiu (Romania), amb la celebració, del 4 al 9 de setembre, de nou fòrums de diàleg sobre els reptes històrics de l’Església en el vell continent.

Durant els mesos precedents, moltes comunitats cristianes d’arreu d’Europa estan realitzant trobades d’àmbit nacional, regional o local sobre els temes que s’abordaran a Sibiu: unitat, espiritualitat, testimoniatge, Europa, religions, migracions, creació, justícia i pau.

En el marc d’aquest procés té lloc una trobada ecumènica a Barcelona centrada en “ L’Ecumenisme Espiritual i de la Caritat ”. Forma part de les XLII Jornades de Qüestions Pastorals, que coorganitzen el Centre Sacerdotal Montalegre i la Delegació Diocesana d'Ecumenisme de l'Arquebisbat de Barcelona. Comptarà amb la intervenció de representants de les diferents confessions i estarà oberta a la participació de tots.

L’Església catòlica estarà representada, entre d’altres, pel cardenal Walter Kasper, president del Pontifici Consell per a la promoció de la Unitat dels Cristians; Mons. Adolfo González Montes, bisbe d’Almeria i president de la Comissió de Relacions Interconfessionals de la Conferència Episcopal Espanyola; Mons. Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona; Mons. Jaume González-Agápito, Delegat d’Ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona i Mons. Prof. Pedro Rodríguez, delegat de la Prelatura de l’Opus Dei a la III AEE.

Per part de cristians no catòlics, hi intervindran, entre d’altres, S. E. Epifanios Perialas, arquebisbe metropolita d’Espanya i Portugal de l’Església ortodoxa grega del Patriarcat Ecumènic de Constantinopla; el Rvd. Javier García, pastor evangèlic i director europeu de l’associació internacional protestant AGAPE i el Rvd. Antonio Cruz, pastor de l’Església Evangèlica Unida.

JORNADES DE QÜESTIONS PASTORALS

Aquestes jornades van nèixer l’any 1965. Des d’aleshores prop de quatre mil persones i centenars de personalitats del món civili eclesiàstic han participat en aquesta activitat d’actualització teològica i pastoral que promou el Centre Sacerdotal Montalegre de Barcelona.

Anualment, escollint com escenari Castelldaura, a Premià de Dalt, se celebren les Jornades de Qüestions Pastorals que volen ser “una actualització teològica i pastoral, -segons paraules de Mn. Joan Garcia Llobet, director del Centre Sacerdotal Montalegre- i un espai de debat sobre fenòmens, esdeveniments o realitats que estan d’actualitat en les converses del carrer i a l’opinió pública, i sobre les quals l’Església té alguna cosa a aportar”.

Des dels seus inicis, s’han tractat qüestions com l’erradicació de la pobresa, laïcisme i laïcitat cristiana, el paper de la família o els reptes de la bioètica a l’acció pastoral. Sovint la temàtica ha coincidit amb la celebració d’algun any internacional convocat per les Nacions Unides. Aquest any coincideix amb la III Assemblea Ecumènica Europea organitzada per l’Església catòlica i les comunitats cristianes d’Europa.

CENTRE SACERDOTAL MONTALEGRE

El Centre Sacerdotal Montalegre ha estat promogut per la Societat Sacerdotal de la Santa Creu, una associació intrínsecament unida a l’Opus Dei a la qual pertanyen actualment uns 4.000 socis que ofereix als sacerdots de les esglésies diocesanes un ajut espiritual que els estimuli en la seva tasca sacerdotal, en la unió al seu bisbe i en la comunió amb els seus germans en el sacerdoci.

En aquesta edició, les sessions de les Jornades han estat organitzades conjuntament pel Centre Sacerdotal Montalegre i la Delegació Diocesana d’Ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona.