Monkole, un hospital africà pels africans

L'hospital de Monkole, centre sanitari de la República Democràtica del Congo va néixer sota l'impuls d'Álvaro del Portillo, així ho va recordar la metgessa congolesa Louise Lalu en una conferència a Vic on també va transmetre una idea que expressava del Portillo que "serien els africans els qui tirarien endavant Àfrica".

La metgessa congolesa Louise Lalu va compartir les seves vivències en el camp sanitari al seu país i també la seva passió per l'hospital Monkole, a Kinshasa. Aquest centre hospitalari va néixer poc després d'una visita de l'aleshores prelat de l'Opus Dei Álvaro del Portillo a la República Democràtica del Congo ara fa 25 anys. En aquell viatge pastoral, Mons. Álvaro del Portillo va animar diferents persones perquè impulsessin una iniciativa que pogués ajudar a pal·liar les carències sanitàries del país. “Don Álvaro deia que serien els africans els qui tirarien endavant Àfrica. I això és Monkole: un projecte africà pels africans”, diu Lalu.

El que havia començat amb només un llit en una zona a la qual només es podia accedir amb vehicles tot terreny, és avui un centre de referència al país. Actualment -per exemple- s'imparteixen des de Monkole diversos programes de formació per a altres hospitals i clíniques del Congo.

Dins el camp sanitari, s'han desenvolupat amb èxit plans per a la prevenció del VIH a la zona, entre d'altres. Ara bé, la tasca de Monkole abasta també altres esferes. L'hospital compta amb 3 dispensaris on “no es dóna només atenció sanitària -explica la metgessa- sinó també social: es fan cursos d'alfabetització, s'expliquen tècniques de cultiu...”.

“Un 80% dels treballadors de Monkole són dones”, diu Louise Lalu orgullosa. Això s'explica perquè la primera iniciativa que es va emprendre dins el projecte de Monkole va ser una escola d'infermeria. “Les nacions avancen gràcies a l'educació i la sanitat. En aquest cas, es va voler facilitar formació a una part de la població especialment desfavorida: les dones. Així -de retruc- aquesta iniciativa sanitària ha ajudat també a promoure la igualtat entre homes i dones al Congo”.

Louise Lalu, metgessa congolesa parlà de l'hospital de Monkole, centre sanitari al Congo impulsat per Álvaro del Portillo

Per ajudar a continuar amb aquesta tasca social el projecte de solidaritat internacional a l'Àfrica Harambee-una de les diverses iniciatives que s'estan duen a terme amb motiu del centenari del naixement d'Álvaro del Portillo- ha escollit l'hospital de Monkole com un dels projectes que finançarà al 2014.

La conferència de Louise Lalu va tenir lloc diumenge 20 de juliol a la sala d'actes del col·legi L'Escorial, una escola Vedruna que té seu a Vic. L'acte s'emmarca en la commemoració del centenari del naixement d'Álvaro del Portillo i també és una aproximació aaquesta figura de l'Església en preparació de la seva propera beatificació el 27 de setembre a Madrid.