Biografia de Mons. Fernando Ocáriz

Mons. Fernando Ocáriz va néixer a París, el 27 d'octubre del 1944, fill d'una família exiliada a França per la guerra civil espanyola (1936-1939). Des del 23 de gener del 2017 és prelat de l'Opus Dei.

Biografia
Opus Dei - Biografia de Mons. Fernando Ocáriz Mons.Fernando Ocáriz, prelat de l'Opus Dei

Mons. Fernando Ocáriz va néixer a París el 27 d'octubre de 1944, fill d'una família exiliada a França per la Guerra Civil (1936-1939). És el més jove de vuit germans. És llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona (1966) i en Teologia per la Universitat Pontifícia Lateranense (1969). Va obtenir el doctorat en Teologia el 1971 a la Universitat de Navarra. Aquest mateix any fou ordenat prevere. Durant els primers anys com a prevere es dedicà especialment a la pastoral juvenil i universitària.

És consultor de la Congregació per la Doctrina de la Fe des del 1986 i de dos organismes més de la Cúria romana: la Congregació pel Clergat (2003) i el Consell Pontifici per la Promoció de la Nova Evangelització (2011). Al 1989 va ingressar a l'Acadèmia Pontifícia Teològica. A la dècada del 1980 va ser un dels professors que iniciaren la Universitat Pontifícia de la Santa Creu (Roma), on fou professor ordinari (ara emèrit) de Teologia Fonamental.

Entre les seves publicacions: The mystery of Jesus Christ: a Christology and Soteriology textbook; Hijos de Dios en Cristo. Introducción a una teología de la participación sobrenatural. Altres treballs parlen des de la vessant teològica i filosòfica com Amar con obras: a Dios y a los hombres; Naturaleza, gracia y gloria, amb el prefaci del cardenal Ratzinger. Al 2013 es va publicar un llibre entrevista de Rafael Serrano amb el títol Sobre Déu, l'Església i el món. Entre les seves obres hi ha dos estudis de filosofia: El marxismo: teoría y práctica de una revolución; Voltaire: Tratado sobre la tolerancia. A més, és coautor de nombroses monografies, i autor de diversos articles teològics i filosòfics.

Des del 1994 és vicari general de l'Opus Dei i al 2014 va ser nomenat vicari auxiliar de la prelatura. Durant els últims 22 anys va acompanyar l'anterior prelat, Mons. Xavier Echevarría, en les seves visites pastorals a més de 70 nacions. Als anys 60, mentre estudiava Teologia, va conviure a Roma amb sant Josepmaria Escrivà, fundador de l'Opus Dei. Des de jove és aficionat al tennis, un esport que segueix practicant.

Fotos de Mons. Fernando Ocáriz