Oberta l'exposició "Un sant en dades" a Barcelona

L’exposició itinerant “Un sant en dades” que explica la vida i el llegat del beat Àlvar del Portillo es podrà visitar a Barcelona de l’1 al 11 d'octubre a l’IESE. Per al director de l'entitat, Jordi Canals, el nou beat fou “un alè amable” en l’expansió de l’escola de negocis.

El beat Àlvar del Portillo (1914-1994), succesor de sant Josepmaria al capdavant de l'Opus Dei, va ser el Gran Canciller de la Universitat de Navarra del 1975 al 1994. Com a tal seguí de prop el desenvolupament de l'IESE i a més fou un “alè amable” per a la seva expansió internacional segons va dir Jordi Canals, director general de l'IESE, en la presentació de l'exposició. Va contribuir a fer què es creessin escoles de negocis en països en vies de desenvolupament com a Nigèria on ajudessin a millorar la situació del país i els seus habitants.

Pablo Pérez, comissari de l'exposició present també en la inauguració, quan parla del seu protagonista, Àlvar del Portillo ho fa des de la perspectiva de la història contemporània, tenint en compte els fets més rellevants i posant-los amb relació amb el beat i així afirma que Àlvar del Portillo era “un home molt del segle XX” tal com ho mostren els fets, les dades que es donen a través dels panells cilíndrics que formen l'exposició. Àlvar del Portillo va viure plenament el segle XX, els avanços tècnics i com a enginyer segurament es movia sempre buscant solucions, actuava convençut que “quan podem fer alguna cosa hem fer-la”, comenta el comissari, però des d'un vessant molt humanista conscient que “els problemes humans no tenen solucions tècniques sinó ètiques”.

L'exposició està dividida en quatre seccions, tal om va explicar Loreto Spá, arquitecta. En el primer panell es recullen les principals fites vitals d'Àlvar del Portillo; en el segon, els 47 anys que va treballar per la Santa Seu i el compte quilòmetres dels seus viatges pastorals com a Prelat de l'Opus Dei, en especial els 61.077 km que va recórrer amb 73 anys el 1987; el tercer està format per un mapamundi de les nombroses iniciatives socials que va impulsar entre 1975 i 1994; i l'últim és un espai on els visitants poden reflexionar sobre els missatges del proper sant de l'Església, “el secret de lintangible”, amb paraules de l'arquitecta.

Es pot visitar gratuïtament al Campus Nord de l'IESE a Barcelona –carrer Arnús i de Garí 3-7- del dia 1 a l'11 d'octubre i romandrà oberta de dilluns a divendres de les 9:00 a les 21:00 h; el dissabte 4 d'octubre de les 9:00 a les 19:00 h i el dissabte 11 d'octubre de les 9:00 a les 14:00 h.