«Els cristians són homes i dones contracorrent»

Durant l'audiència d'aquest dimecres el Papa Francesc ha explicat el significat del martiri. Ha dit que el cristià que està decidit a viure la seva fe amb coherència ha de tenir en compte aquesta advertència de Jesús: hi haurà persecucions.

Estimats germans i germanes:

Avui reflexionem sobre l'esperança cristiana com a força dels màrtirs. Jesús adverteix als seus deixebles que seran odiats per haver-lo seguit. Els cristians són homes i dones «contracorrent», que segueixen la lògica de l'Evangeli, que és la lògica de l'esperança.

Això es tradueix en un estil de vida concret: han de viure la pobresa, recorrent el seu camí amb l'essencial, i amb el cor ple d'amor; han de ser prudents i alhora astuts; però mai violents. El mal no es pot combatre amb el mal.

L'única força del cristià és l'Evangeli. En el moment de la prova el cristià no pot perdre l'esperança, perquè Jesús està amb nosaltres; ell ha vençut el mal i ens acompanya en totes les circumstàncies que ens toca viure.

Des dels primers cristians, s'ha denominat la fidelitat a Jesús amb la paraula «martiri», és a dir, testimoni. Els màrtirs no viuen per a si mateixos, no combaten per afirmar les seves pròpies idees, sinó que accepten morir només per la fidelitat a l'Evangeli. Per això, no es pot utilitzar la paraula màrtir per referir-se als que cometen atemptats suïcides, perquè en la seva conducta no hi ha aquesta manifestació de l'amor a Déu i al proïsme que és pròpia del testimoni de Crist.

Saludo cordialment als pelegrins de llengua espanyola, en particular als grups que han vingut d'Espanya i Llatinoamèrica. Saludo també al grup argentí que ha treballat sobre l'encíclica Laudato si' i el diàleg interreligiós, i l'integrant islàmic d'aquest grup: moltes felicitats!

Demà celebrarem la solemnitat dels apòstols sant Pere i sant Pau, que van donar la seva vida per amor a Crist. Demanem a Déu per la seva intercessió que ens concedeixi el do de la fortalesa per seguir-lo i ser els seus testimonis vivint l'esperança cristiana, sobretot en aquest martiri continu i amagat de fer el bé i amb amor a les nostres obligacions de cada dia.

Moltes gràcies.

© Copyright - Libreria Editrice Vaticana

Libreria Editrice Vaticana / Rome Reports