Papa Francesc: «Realment el Senyor ha ressuscitat»

Missatge Urbi et Orbi del Sant Pare per desitjar una bona Pasqua. En ell té un especial record per a totes aquelles persones que viuen en situacions de conflicte i solitud.

Estimats germans i germanes, bona Pasqua.

Avui, arreu del món, l'Església renova l'anunci ple de sorpresa dels primers deixebles: Jesús ha ressuscitat - Realment el Senyor ha ressuscitat, com havia dit (cf. Lc 24,34; Mt 28,5-6).

L'antiga festa de Pasqua, memorial de l'alliberament de l'esclavitud del poble hebreu, assoleix aquí el seu acompliment: amb la resurrecció, Jesucrist ens ha alliberat de l'esclavitud del pecat i de la mort i ens ha obert el camí a la vida eterna.

Tots nosaltres, quan ens deixem dominar pel pecat, perdem el bon camí i anem errants com ovelles perdudes

Tots nosaltres, quan ens deixem dominar pel pecat, perdem el bon camí i anem errants com ovelles perdudes. Déu mateix, el nostre Pastor, però, ha vingut a cercar-nos, i per salvar-nos s'ha abaixat fins a la humiliació de la creu. I avui podem proclamar: «Ha ressuscitat el Bon Pastor que va donar la vida per les seves ovelles i es va dignar morir per seu ramat. Al·leluia» (Missal Romà, IV Dom. De Pasqua, Ant. De la Comunió).

En tota època de la història, el Pastor Ressuscitat no es cansa de buscar-nos a nosaltres, els seus germans perduts en els deserts del món. I amb els signes de la Passió -les ferides del seu amor misericordiós- ens atreu vers el seu camí, el camí de la vida. També avui, ell pren sobre les espatlles tants germans nostres oprimits per tantes classes de mal.

El Pastor Ressuscitat va a buscar qui està perdut en els laberints de la solitud i de la marginació; va al seu encontre mitjançant germans i germanes que saben acostar-se a aquestes persones amb respecte i tendresa i els fa sentir la seva veu, una veu que no s'oblida, que els convoca de nou a l'amistat amb Déu.

El Pastor Ressuscitat va a buscar qui està perdut en els laberints de la solitud i de la marginació; va al seu encontre mitjançant germans i germanes que saben acostar-se a aquestes persones amb respecte i tendresa

Es fa càrrec de quants són víctimes d'antigues i noves esclavituds: treballs inhumans, tràfics il·lícits, explotació i discriminació, greus dependències. Es fa càrrec dels nens i dels adolescents que són privats de la serenitat per ser explotats, i de qui té el cor ferit per les violències que pateix dins dels murs de casa.

El Pastor Ressuscitat es fa company de camí dels qui es veuen obligats a deixar la pròpia terra a causa dels conflictes armats, dels atacs terroristes, de les caresties, dels règims opressius. A aquests emigrants forçosos, els ajuda que trobin a tot arreu germans, que comparteixen amb ells el pa i l'esperança en el camí comú.

Que en els moments més complexos i dramàtics dels pobles, el Senyor Ressuscitat guiï els passos de qui cerca la justícia i la pau; i doni als representants de les Nacions el valor d'evitar que es propaguin els conflictes i d'acabar amb el tràfic d’armes.

Que en aquests temps el Senyor sostingui especialment els esforços de tots els qui treballen activament per dur alleujament i consol a la població civil de Síria, l'estimada i martiritzada Síria, víctima d'una guerra que no cessa de sembrar horror i mort. El vil atac d'ahir als pròfugs que fugien ha provocat nombrosos morts i ferits. Que doni la pau a tot l'Orient Mitjà, especialment a Terra Santa, com també a l'Iraq i al Iemen.

Que els pobles del Sudan del Sud, de Somàlia i de la República Democràtica del Congo, que pateixen conflictes sense fi, agreujats per la terrible carestia que està castigant algunes regions d'Àfrica, sentin sempre la proximitat del Bon Pastor.

Que Jesús Ressuscitat sostingui els esforços dels que, especialment a Amèrica Llatina, es comprometen a favor del bé comú de les societats, tantes vegades marcades per tensions polítiques i socials, que en alguns casos són sufocades amb la violència. Que es construeixin ponts de diàleg, perseverant en la lluita contra la plaga de la corrupció i en la recerca de vàlides solucions pacífiques davant les controvèrsies, per al progrés i la consolidació de les institucions democràtiques, en el ple respecte de l'estat de dret.

Que el Bon Pastor ajudi Ucraïna, encara afligida per un conflicte sagnant, perquè torni a trobar la concòrdia i acompanyi les iniciatives promogudes per alleujar els drames dels que pateixen les conseqüències.

Que el Senyor Ressuscitat, que no cessa de beneir al continent europeu, doni esperança a quants travessen moments de dificultat, especialment a causa de la gran manca de treball sobretot per als joves.

Estimats germans i germanes, enguany els cristians de totes les confessions celebrem junts la Pasqua. Ressona així a una sola veu en tota la terra l'anunci més bonic: «Realment el Senyor ha ressuscitat». Ell, que ha vençut les tenebres del pecat i de la mort, doni pau als nostres dies. Bona Pasqua.

Roma, Diumenge de Pasqua, 16 d'abril de 2017.

Traducció de l'oficina de comunicació de l'Opus Dei a Catalunya