Pau VI, el Papa pelegrí

Va retornar l'alegria a una familia quan el nen encara estava al vendre matern. Aquest fou el miracle que portarà als altars a Pau VI, a qui sant Josepmaria va descriure com un papa amb "afany pels humils, que vol que a ningú li falti res"

Pau VI serà beatificat pel papa Francesc el diumenge dia 19 d'octubre, precisament quan acaba el Sínode de Bisbes a Roma dedicat a la família. El pontificat de Pau VI va durar 15 anys i va tenir una importància extraordinària per l'Església, sobretot perquè va ser qui va dur endavant el Concili Vaticà II, tot just iniciat per Joan XXIII, i qui va aprovar els seus documents. A més, va reorganitzar la Cúria Romana amb la Constitució Apostòlica Regimini Ecclesiae Universae, i va reformar l'elecció del Papa amb el Motu Proprio o llei Ingravescentem aetatem que deixava fora del Conclave als cardenals més grans de 80 anys i amb una nova reglamentació. Va escriuretambé dos importants documents socials, Populorum Progresso iOctagesima Adveniens, i altres d'àmbit moral comHumanae vitae i Coelibatus sacedotalis.

Molt devot de la Mare de Déu, la proclamà Mare de l'Església tal com havia dit el Concili, i promulgà el document Marialis cultus. Pau VI va veure que la fe dels creients s'esqueixava durant el postconcili i per això va publicar "El Credo del Poble de Déu", coincidint amb la certificació feta per científics internacionals, que la tomba de Sant Pere és precisament la que està sota l'altar central de Sant Pere.

Va ser un Papa que va sofrir molt, fins i tot un cisma per part de l'arquebisbe francès Marcel Lefébvre, que rebutjà els documents del Concili en considerar-los herètics, Com també va fer amb l'abat Giovanni Franzoni, de Sant Pau Fora Murs, que volia encaixar el comunisme amb el catolicisme, el va suspendre "a divinis", o sigui de les seves funcions sacerdotals.

Pau VI va ser el primer Papa que viatjà a Terra Santa on va abraçar al patriarca Atenàgores, patriarca molt representatiu de l'església ortodoxa. Va lluitar aferrissadament a favor de la pau arreu del món i en especial al Vietnam, i va patir també en la seva pàtria, Itàlia, com ara amb el referèndum sobre el divorci, guanyat pels divorcistes, i amb l'assassinat del seu gran amic Aldo Moro a mans de les Brigate Rosse, tres mesos abans de lliurar la seva ànima al cel el 6 d'agost de 1978.

Però, sobretot, Pau VI és sant perquè va portar una vida recta i perquè va practicar les virtuts cristianes amb heroïcitat; la caritat per damunt de tot. És això el que determina els sants.

Pau VI amb sant Josepmaria i Àlvar del Portillo

Per a sant Josepmaria, Pau VI, quan era Mons. Montini, molt abans de ser Papa, fou "la primera mà amiga -deia- que vaig trobar aquí a Roma". Va ser una de les primeres persones que el fundador de l'Opus Dei tractà a Roma.

El 21 de novembre de 1965 Pau VI va visitar el Centre Elis, obra d'apostolat corporatiu de l'Opus Dei, on celebrà l'Eucaristia, va beneir una imatge de la Mare de Déu per al campus de la Universitat de Navarra i visità detingudament els locals. Per a Pau VI el centre Elis "no és un simple hotel, ni una oficina, ni simplement un col·legi o un club esportiu: és un centre on l'amistat, la confiança i l'alegria creen un ambient especial: aquí la vida té dignitat, sentit, esperança", va dir.

Amb el beat Àlvar del Portillo també mantingué una gran amistat des de molt abans de ser elegit Papa. Quan Àlvar del Portillo hi hagué de substituir sant Josepmaria al capdavant de l'Opus Dei, Pau VI el volgué felicitar, i el beat Àlvar li digué: "Santedat, agraeixo la felicitació, però jo demano al Sant Pare que tingui la caritat de concedir-me la seva benedicció apostòlica i les seves oracions. Perquè jo sóc el successor d'un sant, i això no és gens fàcil". Aleshores Pau VI li respongué: "ara el sant està al Cel, i ell es preocupa de dur l'Obra endavant".

El prelat de l'Opus Dei, Mons. Xavier Echevarría, escrigué unes línies demanant al beat Pau IV per les llars del món.