"Pesa molt, però més pesa no tenir-ho"

Aquests dies milers de persones treballen en iniciatives socials per a fer arribar el Nadal a tothom. Al Raval, centenars de voluntaris han elaborat i distribuït lots de menjar i joguines per a portar personalment a les famílies.

Voluntaris treballant al magatzem del Raval per fer els lots per a portar a famílies. Foto: F. Ysern

Uns 600 voluntaris, majoritàriament estudiants, han elaborat i repartit 600 lots de diversos productes d'alimentació i 300 de joguines per a 400 famílies que viuen al Raval de Barcelona. L'Acció Social Montalegre és una iniciativa social sorgida de l'Església de Santa Maria de Montalegre, una de les desenes d'entitats que treballen durant tot l'any per a ajudar als més desfavorits, però que aquests dies incrementen els esforços perquè el Nadal arribi a tothom.

"Assistim a famílies i persones que prèviament s'han visitat", explica la presidenta d'aquesta entitat, Magda Hernández. "No fem discriminació de cap mena, o sigui que venen persones d'unes deu nacionalitats, especialment magrebins (un de cada cinc), pakistanesos, indis, sud-americans i també romanesos i búlgars que passen necessitat".

Si bé els voluntaris són els qui porten els paquets a les famílies, en els casos que no els troben o han canviat de domicili, les famílies van al magatzem a buscar-lo. Per aquest motiu s'han format cues aquests dies al davant del magatzem. "Dels que venen –diu la Magda— uns donen les gràcies, i d'altres no", encara que tots se'n van agraïts.

El divendres passat una de les persones que hi havia a la cua era la Viviana, una jove mare de família equatoriana que ha estat desnonada del seu pis juntament amb els seus tres fills –de 8 anys i bessons de 2 anys—, per als qui anava a buscar les joguines. Ara viu en un espai reduït amb la seva sogre. A la Viviana li donen les joguines i un tercer paquet de menjar (arròs, conserves, oli, llegums i llet, entre altres productes).

-Pesa molt, eh?

-Pesa més no tenir-lo!, replica ella.

Salvador Aragonés