Què ens ha deixat el Sínode de la família?

El III Sínode extraordinari de la història de l'Església es va cloure el diumenge 19 d'octubre a Roma amb la beatificació de Pau VI després de dues intenses setmanes. Però, què ens deixa aquest sínode?

Per Evil Erin (http://www.flickr.com/photos/evilerin/3565026821/) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via la Wikimedia Commons

"Parlar clar. Que ningú digui que això no es pot dir". És la condició inicial que va posar el Papa Francesc als pares sinodals reunits del 9 a l'11 d'octubre a Roma per debatre sobre els desafiaments pastorals de la família ja que "l'Església té sempre les portes obertes a tots els homes". Al final de les dues setmanes de reflexió i estudi el Papa Francesc deia que "l'Esperit Sant aquests dies de treball ens ha permès de treballar generosament amb veritable llibertat i humil creativitat".

Aquest òrgan consultiu del Papa, on han participat representants de les conferències episcopals d'arreu del món, ens deixa diversos documents de treball que se seguiran estudiant tot l'any i serviran per al XIV Sínode ordinari, que se celebrarà l'octubre de 2015 i que clourà amb un document del Papa. Durant aquests dies, però, els comentaris del Papa Francesc sobre el Sínode han versat en la mateixa direcció. A la homilia final va dir que "a Déu no li fan por les novetats! Per això contínuament ens sorprèn, ens obre i ens porta per camins imprevistos". I va afegir més endavant: "I per això el cristià mira la realitat futura, la de Déu, per viure plenament la vida –tocant ben bé de peus a terra– i per respondre amb coratge als innombrables reptes nous. Ho hem vist aquests dies durant el Sínode extraordinari dels Bisbes–"Sínode" significa «caminar junts»-. I de fet, pastors i laics de qualsevol part del món han portat aquí a Roma la veu de les seves Esglésies particulars per ajudar les famílies d'avui a caminar seguint el camí de l'Evangeli, amb la mirada fixa en Jesús."

En la primera etapa del camí sinodal s'ha reflexionat sobre l'acompanyament pastoral. "Crist va voler que la seva Església fos una casa amb la porta sempre oberta, rebent tothom sense exclusió. Agraïm als pastors, als fidels, i les comunitats disposades a acompanyar i fer-se càrrec de les ferides interiors i socials dels matrimonis i de les famílies de los matrimonis y de las famílies", conclou el missatge del Sínode.

Materials que ens ha deixat el sínode:

Missatge a les famílies de la III assamblea general del Sínode
(18 octubre 2014, en castellà)

Document final de la III assemblea general del Sínode
(Relatio Synodi, 18 octubre 2014, en italià)

Homilia del Papa Francesc en la Missa de cloenda del Sínode
(19 oct 2014)