Què s'espera d'un bon pastor?

Les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura celebren les noces d'or incidint en la importància de la formació dels sacerdots.

Les Jornades sobre qüestions pastorals de Castelldaura, organitzades per l'Opus Dei ha celebrat la cinquantena edició. Enguany, el tema s'ha desenvolupat a partir de la pregunta: Què s'espera d'un bon pastor? El Cardenal Lluís Martínez Sistach va ser l'encarregat d'inaugurar l'acte, moment en què va aprofitar per felicitar les noces d'or de les jornades i motivar la seva continuïtat.

Missatge Sant Pare

Prèviament a les ponències, es va llegir un missatge enviat de forma expressa pel Sant Pare, que en relació al tema sobre el "bon pastor". En aquest el Papa Francesc demanava a tots els preveres assistents, que "es continuïn mantenint sempre fidels al seu ministeri" i "continuïn profunditzant en la formació sacerdotal".

Ponències

La jornada va començar amb pregària tèrcia de tots els assistents, i tot seguit, va continuar el Cardenal Sistach amb la primera ponència, sobre l'aportació del dret al servei pastoral. Durant la intervenció, va explicar com el dret canònic, tot i no ser la vessant fonamental d'un prevere, es necessari per a establir un ordre a l'Església, i que "ajuda a superar l'individualisme".

A continuació, el teòleg i expert en antropologia cristiana, el doctor Juan Luis Lorda, va prendre paraula per parlar sobre la formació d'un prevere, el que al seu parer va destacar com un "art". Segons va exposar, "la formació cristiana toca el nucli de l'acte educatiu: la llibertat de les persones", i va afegir que "educar no és omplir un vas sinó encendre un foc, i la formació cristiana també".

Taula Rodona

Abans de dinar, la resposta al bon pastor es va aprofundir en una taula rodona moderada per l'Arquebisbe d'Urgell Joan Enric Vives que va presentar el tema exposant la seva idea de bon pastor. Segons Vives, el bon pastor ha d'actuar "segons el cor de Déu, com l'Església els retrata, però com el poble espera".

Després de presentar els ponents i els va cedir la paraula. En primer lloc, va parlar l'exregidora de l'Ajuntament i expresidenta de Càritas Diocesana, Núria Gispert, la qual va parlar des de la vessant més social recalcant la proximitat essencial que ha de tenir un prevere. En segon lloc, el rector del Seminari Conciliar de Barcelona, Josep Maria Turull, des de la seva visió com a formador, va posar èmfasi en anar a les perifèries, per tal de no descuidar cap de les ovelles.

En el camp comunicatiu, el delegat de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona, Ramón Ollè, va ressaltar la necessitat de conèixer les noves tecnologies per saber com transmetre el missatge religiós. Un missatge, segons va senyalar, que ha de ser encarat de manera diferent segons el públic que es busqui, de manera que el pastor sigui capaç d'arribar a la gent. En darrer lloc, la doctora en humanitats, Mireia Tintoré, cap d'estudis, va destacar l'aportació que ha de fer bon pastor cap als fidels, donant la raó de la fe cap aquells als quals es dirigeix.

Per acabar van respondre a les preguntes dels assistents i van acomiadar-se fins l'endemà on s'ha continuat el tema amb nous ponents.

Article original a: Església de Barcelona

Montse Punsoda

Església de Barcelona