"Spe salvi": salvats en esperança

Els cardenals Georges Marie Martin Cottier i Albert Vanhoye han presentat aquest passat divendres l'Encíclica de Benet XVI "Spe salvi", sobre l'esperança cristiana.

El cardenal Vanhoye ha remarcat que l'encíclica en la seva introducció mostra la importància decisiva de l'esperança; per a poder afrontar el present amb els tots els seus problemes i dificultats, tenim necessitat d'una esperança realment vàlida i sòlida. El text de l'Enciclica consta d'una introducció i vuit capítols i comença amb el text de la carta de sant Pau als romans (8,24): "Hem estat salvats en esperança".

Els capítols del document porten per títol: "La fe és esperança"; "El concepte d'esperança basada en la fe del Nou Testament i en l'Església primitiva"; "La vida eterna, què és?"; "És individualista l'esperança cristiana?"; "La transformació de la fe-esperança cristiana en el temps modern"; "La veritable fesomia de l'esperança cristiana"; "Llocs d'aprenentatge i de l'exercici de l'esperança: I)La pregària com a escola d'esperança; II) L'actuar i el patir com a llocs d'aprenentatge d'esperança; III) El Judici com a lloc d'aprenentatge i d'exercici d'esperança"; "Maria, estrella d'esperança".

"Segons la fe cristiana, -explica el Papa a la introducció- la redempció, la salvació, no són simplement una dada de fet. Se'ns ofereix la salvació en el sentit que se'ns ha donat esperança, una esperança fiable, gràcies a la qual podem afrontar el nostre present: el present, encara que sigui fatigós, es pot viure i acceptar si porta cap a una meta, si podem estar segurs d'aquesta meta i si aquesta és tan gran que justifiqui l'esforç del nostre camí".

El Papa recorda que Jesús no portà "un missatge socio-revolucionari" com el d'Espartac i "i no era un combatent per a l'alliberament polític com Barrabàs o Bar-Kokebà". El que Jesús portà "era quelcom totalment divers: la trobada amb el Déu viu, la trobada amb una esperança més forta que els sofriments de l'esclavitud que transforma des de dins la vida i el món", "encara que les estructures externes romanguin igual".

Encíclica Spe salvi en català (Conferència Episcopal Tarraconense)

    Flama / VIS