​Textos d'Àlvar (24): “Posar esforç de fidelitat en les coses petites”

En aquest nou fragment emmarca’t en la sèrie de textos d’Àlvar del Portillo, el proper beat assegura que “aquell que persevera a posar esforç de fidelitat en les coses petites de cada dia, sentirà com el pare l'empeny a tenir l'ànima gran”

«Considereu que un dels trets cabdals de l'esperit del nostre Pare [sant Josepmaria] era precisament aquell meravellós encadenament, en un cor tan gran, en una ànima que va volar tan amunt, amb l'amor per les coses petites: per aquelles que només es perceben a través de les pupil·les que l'amor ha dilatat. (...) Digueu: Domine, ut aperiantur oculi nostri (Mt 20, 33), que s'obrin els nostres ulls, Senyor! Esforcem-nos, doncs, perquè no se'ns escapi l'amor a Déu per les escletxes de la negligència en una cosa que sembla petita, i que, en aquest joc diví, no ho és, perquè tot és gran si es fa amb amor.

Han estat sempre les paraules que us acabo de recordar, i que tantes vegades heu sentit dels seus llavis o llegit als seus escrits, com una falca del Pare [sant Josepmaria], i molt especialment en aquests darrers temps, quan contemplava, per exemple, el desmantellament de l'amor en els actes litúrgics a còpia d'abandonar-ne els detalls; o quan comprovava amb tristesa com alguns vacil·laven en la fe per no haver concedit importància a petits detalls de prudència. Ens insistia amb perseverant i sobrenatural tossuderia —i no hi ha en aquesta paraula manca de respecte, sinó filial agraïment—: fills meus, no hi ha coses de poca importància; o bé: no cediu ni això!, i ho repetia mentre, tot ajuntant dos dits, assenyalava tot just la punta de l'índex, avançant i alçant una mica la mà.

Aquell que persevera a posar esforç de fidelitat en les coses petites de cada dia, sentirà com el pare l'empeny a tenir l'ànima gran, disposada per als vols d'alçada d'un amor bell als ulls de Déu.» (Carta, 30 de setembre del 1975, n. 41)