Anihan, una escola per a especialistes en fleca

Una escola de Filipines ofereix un diploma en Servei d'Aliments amb especialització en fleca. "Algun dia arribaré a tenir la meva pròpia pastisseria", diu Rochelle Bertudes.

El centre escolar “ Anihan Technical School ”, un dels projectes de la “ Foundation for Professional Training Inc ” (FPTI), està situat a Laguna, Filipines. Enmig dels turons de la històrica ciutat de Calamba, hi ha la seu d’aquesta escola que ofereix un diploma en Servei d’Aliments amb l’especialització en fleca.

Al llarg dels dos anys que dura la diplomatura que s’ofereix, les estudiants aprenen tècniques culinàries i coneixements bàsics sobre negocis i direcció empresarial.

"Un cop graduades estan en condicions de convertir-se en empresàries", afirma Rowena Nazareno, fins fa poc directora d’Anihan. I afegeix: "La nostra meta és donar a dones amb baixos ingressos econòmics, els coneixements i habilitats necessaris perquè es guanyin la vida i desenvolupin la seva personalitat".

Els ensenyaments de sant Josepmaria Escrivà són a la base dels projectes de FPTI, adreçats al desenvolupament de la dona. "Tota feina -diu el fundador de l'Opus Dei- és testimoni de la dignitat de l'home, del seu domini sobre la creació. És ocasió de desenvolupament de la pròpia personalitat".

Aquesta perspectiva ha portat a FPTI a dissenyar projectes que cerquen elevar el nivell educatiu i la qualificació professional de dones, impregnant-los de l'ideal cristià de la santificació del treball quotidià que ensenya sant Josepmaria.

Un futur millor

Julie Ann Balneg, de 18 anys, estudia el segon any de Servei d'Aliments. El seu desig és posar en el futur un petit restaurant amb el qual ajudar la seva família. Julie i altres estudiants d’Anihan realitzen treballs a temps parcial per guanyar alguns diners.

Rochelle Bertudes, de 17 anys, està pensant en treballar en una empresa de menjar ràpid, després de la graduació. "Quan hagi estalviat prou diners, vull continuar els estudis en el camp de l'alimentació. Algun dia arribaré a tenir la meva pròpia pastisseria", declara.

"Penso que a l'escola es preocupen realment per nosaltres. Miren de conèixer-nos bé, de descobrir els nostres talents per fer-los fructificar. Ens ajuden a aprendre", afegeix.

No tot a Anihan es redueix al creixement personal. S'intenta que totes les alumnes assumeixin una actitud activa i generosa davant els més necessitats. Amb aquesta intenció va néixer el projecte d'assistència social en barris propers.

"És el que més m'agrada de l'escola", diu una de les participants. Algunes alumnes, en el seu temps lliure, imparteixen classes de matemàtiques i d'higiene. A més, ensenyen el catecisme de la doctrina cristiana a qui ho desitja. "Vull fer-me càrrec d'aquests nens, perquè m'adono que moltes vegades no reben suficient atenció. Porten la cara bruta i ningú sembla haver-los dit que tenen la roba mal posada. De vegades ni tan sols saben la data de naixement!".

Convertir el treball en oració és una de les lliçons més importants que s'intenta transmetre a totes les alumnes d’Anihan. "Ara sé que puc resar mentre treballo. Per exemple, quan rento els plats, puc dir un Ave Maria", assenyala una alumna del segon curs.

Doreen Greece Guevarra, de 18 anys, cursa el segon any de Servei d'Aliments. Li agrada llegir llibres de cuina i preparar receptes. Ha après a enfornar els mateixos pastissos de xocolata que apareixen en llibres i revistes. "M'agrada cuinar i a Anihan estic aprenent aquesta professió. Però a l'escola m'han ensenyat a ampliar els horitzons. A més de realitzar magnífics pastissos, puc millorar com a persona: no ser impacient amb els meus germans petits, parlar amb més serenitat, fer-me càrrec de les conseqüències dels meus actes, estar més a prop de la meva família i els meus amics, tenir més intimitat amb Déu".

El nom d’Anihan significa "estació de la collita". Per a aquestes joves, l'escola suposa la possibilitat de “recol·lectar” un futur millor per a elles i les seves famílies. "Seria una llàstima que no sabés aprofitar aquesta oportunitat", diu Guevarra.

Les 120 estudiants que aquest any cursen classes a Anihan provenen de províncies properes, com Laguna, Batangas, Cavite i Quezon. Totes les alumnes tenen una beca parcial. En gran part, la resta dels fons per tirar endavant l'escola procedeixen de la venda de productes produïts a Anihan i de donacions privades i públiques.

Si desitja rebre més informació o col·laborar econòmicament amb Anihan Technical School, podeu adreçar-vos a:

Directora:

Macaria V. Javier

Adreça :

# 294 Purok 6, Barangay Milagrosa

Calamba City, Laguna 4027

Philippines

E-mail : ats@anihanschool.com / anihanschool@yahoo.com

anihanschool@gmail.com

Tel : (049) 545-1598

Fax : (049) 545-5738