Cop d'ull 30: El Papa engresca els joves a ser motors de pau

El Papa Francesc ha clos a Auschwitz una setmana on s'ha referit a alguns tràgics successos amb paraules de pau, reconciliació i fraternitat. Després ha vingut la rauxa i l'entusiasme, animant als joves a entregar-se a l'amor a Déu i als altres, a ser misericordiosos, a jugar el partit, a ser titulars del món i no quedar-se a la banqueta.

Cop d'ull a l'última setmana

Els dies previs a la Jornada Mundial de la Joventut el Papa Francesc va reaccionar amb consternació al tiroteig de Múnich del divendres 22, va demanar pregàries per generar "propòsits de bé i de fraternitat" després de l'atemptat de Kabul, va pregar al Senyor que inspirés "pensaments de reconciliació i de fraternitat" en conèixer l'assassinat del sacerdot francès Jacques Hamel i va mostrar la seva proximitat a les víctimes de l'atac a un centre de discapacitats de Tokio. Referint-se a tots aquests fets, dijous va dir que "no hi ha una guerra de religió, el món està en guerra perquè ha perdut la pau".

A l'Àngelus del diumenge 24 el Papa Francesc va fer una reflexió sobre la pregària del parenostre on es va preguntar per què serveix l'Esperit Sant, per respondre que "serveix per viure bé, per viure amb saviesa i amor, fent la voluntat de Déu". El dilluns hi va haver nomenaments, igual que dijous i divendres.

Resumir el que ha estat la JMJ fins aquest divendres amb unes poques línies no és fàcil. El dimecres, després de saludar a 15 refugiats a la sortida de la seva residència, va iniciar el viatge a la JMJ. El mateix dia, dirigint-se a un grup de joves de Texas va llançar el missatge que repetiria després dient: "Què faig? Juga't la vida! Assumeix-la ara i fes el bé als altres: Avui s'està jugant al món una partida on no hi ha lloc per a suplents, o jugues de titular o quedes fora". El primer dia va acabar amb una salutació des de la finestra de l'arquebisbat on va demanar pregàries i va recordar la mort d'un voluntari.

Dijous, després de recordar sant Joan Pau II, el Papa Francesc també va animar als joves a "vèncer la por, demanar la gràcia del perdó i construïr ponts per tirar endavant en la vida". A l'homilia al santuari de Jazna Gora va dir que mentre l'home tendeix a voler coses cada vegada més grans, el Senyor prefereix instal·lar-se en allò més petit. El segon dia al vespre, des del balcó va voler recordar les que considera tres paraules claus del matrimoni: si us plau, gràcies i perdó.

Divendres va començar amb la visita silenciosa a Auschwitz, on va deixar escrit "Senyor, perdó per tanta crueltat". En un vídeo als joves cubans va dir-los "No us rendiu, somnieu que el món pot ser diferent". A Blonia va destacar "les ganes, l'entrega, la passió i l'energia dels joves" i va alertar del perill de sumar-se als joves "tristos que s'han rendit sense haver començat a jugar".

Què farà la setmana vinent

De moment, seguirà els actes de la Jornada Mundial de la Joventut, que es pot seguir en directe des d'aquí, fins el diumenge 31. El dimecres 3 a les 10h reprendrà les audiències generals, que havia suspès durant el mes de juliol. El dijous 4 d'agost visitarà la basílica de Santa Maria dels Àngels a la ciutat italiana d'Assís, cuna de sant Francesc, en el marc del 800 aniversari de la "Festa del Perdó". I el següent acte previst és l'Àngelus del diumenge 7 d'agost.

El que més ha agradat

Este santo sacerdote, que ha muerto precisamente en el momento en el que ofrecía la oración por toda la Iglesia, es uno; pero cuántos cristianos, cuántos inocentes, cuántos niños…
Una foto publicada por Pope Francis (@franciscus) el

Què és això?

El "cop d'ull" és una notícia que es publica els dissabtes sobre el Papa Francesc que conté les paraules més destacades de l'última setmana, un resum del que està previst que faci la setmana vinent i reprodueix la piulada i la foto d'Instagram amb més m'agrades.