L'amor és l'única força que pot transformar el món

Oferim a continuació fragments de l'homilia pronunciada pel Sant Pare durant la Santa Missa de cloenda de la VII Trobada Mundial de les Famílies.

Aquest matí, a les 10 h, al Parc de Bresso de Milà, davant aproximadament un milió de pelegrins i fidels milanesos Benet XVI ha presidit la Santa Missa de cloenda de la VII Trobada Mundial de les Famílies, que s'ha celebrat des del 30 de maig a aquesta ciutat italiana sota el lema "La família, el treball i la festa".

(...) "La solemnitat litúrgica de la Santíssima Trinitat, que celebrem avui, (...) ens impulsa al compromís de viure la comunió amb Déu i entre nosaltres segons el model de la Trinitat". (...) La família, fonamentada en el matrimoni entre l'home i la dona, està també cridada, igual que l'Església, a ser imatge del Déu Únic en Tres Persones. (...) Déu va crear l'ésser humà home i dona, amb la mateixa dignitat, però també amb característiques pròpies i complementàries, perquè els dos fossin un do l'un per l'altre, es valoressin recíprocament i realitzessin una comunitat d'amor i de vida. L'amor és allò que fa de la persona humana l'autèntica imatge de Déu. Benvolguts esposos, vivint el matrimoni us doneu (...) la vida sencera. I el vostre amor és fecund, en primer lloc, per a vosaltres mateixos, perquè desitgeu i feu el bé l'un a l'altre, experimentant l'alegria del rebre i del donar. És fecund també en la procreació, generosa i responsable, dels fills, en l’atenció acurada d'ells i en l'educació metòdica i sàvia. És fecund, en fi, per a la societat, perquè la vida familiar és la primera i insubstituïble escola de virtuts socials, com el respecte a les persones, la gratuïtat, la confiança, la responsabilitat, la solidaritat, la cooperació. Benvolguts esposos, tingueu cura dels vostres fills i, en un món dominat per la tècnica, transmeteu-los, amb serenitat i confiança, raons per viure, la força de la fe, plantejant-los metes altes i sostenint-los en les febleses".

(...) "La vostra vocació no és fàcil de viure, especialment avui, però l'amor és una realitat meravellosa, és l'única força que pot veritablement transformar el món. Davant vostre hi ha el testimoniatge de tantes famílies que assenyalen els camins per créixer en l'amor: mantenir una relació constant amb Déu i participar en la vida eclesial, conrear el diàleg, respectar el punt de vista de l'altre, estar disposats a servir, tenir paciència amb els defectes dels altres, saber perdonar i demanar perdó, superar amb intel·ligència i humilitat els possibles conflictes, acordar les orientacions educatives, estar oberts a les altres famílies, atents amb els pobres, responsables en la societat civil. Tots aquests elements construeixen la família. Viviu-los amb valentia, amb la seguretat que en la mesura que visqueu l'amor recíproc i envers tothom, amb l'ajuda de la gràcia divina, us convertireu en Evangeli viu, una veritable Església domèstica".

"Voldria dirigir unes paraules també als fidels que, tot compartint els ensenyaments de l'Església sobre la família, estan marcats per les experiències doloroses del fracàs i la separació. Sapigueu que el Papa i l'Església us sostenen en la vostra dificultat. Us encoratjo a romandre units a les vostres comunitats, alhora que espero que les diòcesis posin en marxa iniciatives adequades d'acollida i proximitat".

(...) "Podem comprendre la tasca de l'home i la dona com a col·laboradors de Déu per transformar el món, mitjançant el treball, la ciència i la tècnica. (...) Veiem que, en les teories econòmiques modernes, preval sovint una concepció utilitarista del treball, la producció i el mercat. El projecte de Déu i l'experiència mateixa mostren, però, que no és la lògica unilateral del profit propi i del màxim benefici allò que contribueix a un desenvolupament harmònic, al bé de la família i a edificar una societat més justa, sinó que suposa una competència exasperada, fortes desigualtats, degradació del medi ambient, cursa consumista, malestar a les famílies. És més, la mentalitat utilitarista tendeix a estendre’s també a les relacions interpersonals i familiars, reduint-les a simples convergències precàries d'interessos individuals i minant la solidesa del teixit social".

"Un darrer element. L'home, en tant que imatge de Déu, està també cridat al descans i a la festa. El relat de la creació conclou amb aquestes paraules: «El setè dia, Déu havia acabat la seva obra. El dia setè, doncs, va reposar de tota l'obra que havia fet. Déu va beneir el dia setè i en va fer un dia sagrat»(Gn 2,2-3). Per a nosaltres, cristians, el dia de festa és el diumenge, dia del Senyor, pasqua setmanal. És el dia de l'Església, assemblea convocada pel Senyor al voltant de la taula de la paraula i del sacrifici eucarístic. (...) És el dia de l'home i dels seus valors: convivència, amistat, solidaritat, cultura, contacte amb la natura, joc, esport. És el dia de la família, en què es viu junts el sentit de la festa, de la trobada, del compartir, també en la participació de la santa Missa. Benvolgudes famílies, tot i el ritme frenètic de la nostra època, no perdeu el sentit del dia del Senyor". (...)

"Família, treball, festa: tres dons de Déu, tres dimensions de la nostra existència que han de trobar un equilibri harmònic. (...) Referent a això, privilegieu sempre la lògica de l'ésser respecte a la del tenir: la primera construeix, la segona acaba per destruir. Cal aprendre, abans de res en família, a creure en l'amor autèntic, el que ve de Déu i ens uneix a Ell".

Filadèlfia 2015, propera trobada mundial de les famílies

El Sant Pare ha anunciat, abans del rés de l'Àngelus al Parc De Bresso de Milà, al final de la Santa Missa que ha presidit davant gairebé un milió de persones, que la pròxima Trobada Mundial de les Famílies se celebrarà a Filadèlfia (Estats Units) el 2015.

    VIS