Mons. Ocáriz, als Països Baixos i a Bèlgica

El prelat de l'Opus Dei prossegueix el seu viatge pastoral per diversos països d'Europa. Aquest cap de setmana ha estat als Països Baixos i a Bèlgica.

Mons. Fernando Ocáriz, prelat de l'Opus Dei, a Zonnewende (Holanda).

França - Barcelona - Portugal - Madrid - Pla de viatge

Zonnewende, (Països Baixos, 14 d’agost de 2017)

El prelat de l'Opus Dei ha viatjat fins a Zonnewende, una casa de convivències situada als Països Baixos. Com en altres llocs al llarg del seu viatge pastoral, hi ha conversat amb alguns fidels de la prelatura.

Entre altres idees, ha destacat la bondat de Déu amb els qui han rebut la fe cristiana. I referint-se de manera particular als qui pertanyen a l'Opus Dei, ha dit: "És una responsabilitat que el Senyor ha posat a les nostres mans, com en el seu moment la va posar en les de sant Josepmaria". Si Déu és al centre de la nostra vida, ha afegit, "podrem seguir aquest consell de sant Agustí: ‘Estima i fes el que vulguis’. Farem les coses perquè ens dóna la gana, que és el millor motiu".

l'Opus Dei no existeix per organitzar activitats o construir edificis. L'Opus Dei és la seva gent

"Quan treballes bé —ha assenyalat— estàs sent fidel no sols a la teva empresa, o l'objectiu que t'hagis plantejat assolir, sinó que estàs sent fidel sobretot a Déu, que vol que treballem bé, i que ho fem per amor a Ell". Per això, ha continuat, "l'Opus Dei no existeix per organitzar activitats o construir edificis. L'Opus Dei és la seva gent, cada persona que respon a una crida de Déu, cercant la santedat en la feina i la vida ordinària".

També ha parlat de la centralitat de la caritat: "Déu ens convida a estimar qui és al nostre costat, sobretot els nostres germans, el cònjuge i els fills. I a estimar no només les coses bones, sinó també els seus defectes i limitacions. Considereu-ho bé: tot allò que ens allunya dels germans, ens allunya també de Crist".

Continuant amb aquesta idea, Mons. Ocáriz ha recordat el repte d'apropar els propis amics a Déu: "Ho aconseguirem si som molt amics dels nostres amics, si som pacients i si parlem amb senzillesa i naturalitat de la nostra fe i de l'alegria que Déu introdueix en la nostra vida".

Un dels assistents li ha preguntat sobre com recordar-se de Déu mentre s'estudia o treballa: "Posa a la taula de treball, o on et trobis, una petita creu. De tant en tant podràs dirigir unes paraules a Déu i després seguir amb la feina. Digues-li: 'Senyor, farem això junts'".

tot allò que ens allunya dels germans, ens allunya també de Crist

Una mare de cinc fills, dos d'ells bessons, li ha explicat que un dels seus petits té problemes d'oïda. Aquestes dificultats de salut han unit més la família. Entre d'altres reptes, s'estan esforçant per ensenyar-li a comunicar-se no només amb els altres, sinó també amb Déu.

Mons. Fernando Ocáriz va poder saludar la mare d'un candidat al sacerdoci holandès, fidel de la Prelatura, que serà ordenat el proper mes de maig. Orgullosa d'aquesta crida de Déu al seu fill, ha dit que prega "perquè sigui un bon sacerdot i pugui apropar molta gent al Senyor i l’Església".

El prelat, a més, s'ha detingut a xerrar en anglès amb alguns nens. Un grup de joves li ha regalat diverses pilotes de tennis, amb els seus noms escrits. "Perquè jugui més al tennis", li han dit.

A la reunió amb el prelat han acudit persones de deu països diferents —des del Canadà fins a Rússia— que es troben realitzant un curs de formació en Zonnewende. Entre d'altres, va poder saludar-lo Pedro, un universitari de Manchester que pateix càncer.

Dongelberg (Bèlgica, 12 d'agost de 2017)

Durant el primer viatge a Bèlgica com a prelat, Mons. Fernando Ocáriz ha tingut dues reunions amb fidels de l'Opus Dei al centre de conferències Dongelberg.

El prelat ha començat referint-se als 22 anys de treball al costat de Mons. Xavier Echevarría, el seu predecessor al capdavant de l'Opus Dei, recordant diferents viatges pastorals per Europa i, en concret, a Bèlgica i Dongelberg.

Mons. Ocáriz ha recordat una de les conclusions de l'últim congrés general de l'Opus Dei: la necessitat de posar Crist al centre de la vida del cristià. "Totes les nostres activitats han d'estar centrades en Crist —ha dit—. Hem de ser-li fidels en la vida diària. Ser fidel a una persona, Jesucrist, motiva molt més que ser fidel a una idea".

En efecte, "Déu s'ha fet home per a cada un de nosaltres. Ens ha cridat a realitzar la seva Obra a través de nosaltres. Ens empeny a ser fidels, a ser generosos. Ens dóna també el mandatum novum i ens cal aprendre a veure Jesucrist en els altres".

Mons. Fernando Ocáriz ha puntualitzat que aquesta no és només una idea: "Crist és realment present en els nostres germans i germanes. Hem de veure el Senyor en les ànimes per, després, portar aquestes ànimes a Crist. És el Senyor mateix qui posa en el nostre cor aquest amor a Jesucrist i a les ànimes".

Hem de conrear l'actitud habitual de veure les coses de manera positiva

"La nostra pregària —ha dit dirigint-se als allí presents— s'ha de centrar en l'Evangeli, que és la Paraula viva de Déu". També s'ha referit a un llegat important de sant Josepmaria: "Un gran amor per la llibertat i el bon humor". En efecte, la llibertat i l'alegria són dues realitats que van juntes: "Hem de conrear l'actitud habitual de veure les coses de manera positiva. Com diu l'Antic Testament de forma eloqüent: l'alegria del Senyor sigui la vostra força".

Els participants van fer preguntes sobre diferents temes: el sentit del dolor, l'apostolat amb persones que no creuen en Déu, el testimoni cristià en un ambient professional allunyat de la fe, la contribució a l'impuls evangelitzador en altres països, l'amor al Papa i a l'Església, l'actitud que es pot tenir amb els fills quan tendeixen a deixar-se portar per modes que no els ajuden...

En qualsevol cosa que fem, tinguem present la comunió dels sants

Entre d'altres consells, el prelat ha subratllat la importància de l'amistat: "Es tracta de conèixer bé els altres i de deixar-nos conèixer, donant testimoni de les realitats que portem al cor. Les nostres converses han de ser sempre serenes. En qualsevol cosa que fem, tinguem present la comunió dels sants, que és una realitat: no estem mai sols. Tractem de veure el Senyor en els altres i de pregar molt pel Papa, que carrega a les espatlles el pes de l'Església i de les ànimes".

Podeu veure més fotos clicant als laterals de la imatge següent.