Romiatge de Martorell a Torreciutat

El dissabte 12 de maig es va celebrar al santuari de Torreciutat (Osca) la 33a edició del Romiatge que cada any visita aquest santuari marià des de Martorell i altres poblacions properes. En aquesta ocasió, va ser presidida pel vicari general de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, Mn. Jaume Berdoy i Alemany.

El romiatge va aglutinar uns tres-cents pelegrins procedents de diverses poblacions de les comarques del Baix Llobregat, Anoia, l'Alt Penedès i el Barcelonès. Els actes van començar a mig matí amb una processó amb les imatges de la Mare de Déu de l'Assumpció, patrona de Martorell, i la Mare de Déu del Bon Viatge, Patrona de Sant Joan Despí. El bandeig de campanes va acompanyar els participants durant el recorregut fins al temple mentre entonaven diversos cants marians en honor de la Mare de Déu.

Després de la processó els pelegrins van fer una ofrena de variats productes catalans i van assistir a l'eucaristia, que va ser concelebrada per Mn. Jaume Berdoy juntament amb Mn. Vicenç Guinot, de la parròquia sant Joan Baptista de Sant Joan Despí, Mn. Xavier Argelich i Mn. Enric Ramírez, d'Igualada. Els cants litúrgics van anar a càrrec de l'Agrupació de Corals de diferents municipis d'aquestes comarques que dirigeix Francesc Gil.

En la seva homilia Mn. Jaume va remarcar que ell va ser durant 9 anys rector a Martorell, i va subratllar el fet de celebrar el 10è aniversari de l'entronització a la galeria d'advocacions marianes de Torreciutat de la imatge de la Patrona de Martorell, la "Mare de Déu Assumpta".

Durant el dinar a l’Hospederia El Tozal, els pelegrins van poder gaudir d'un quadre de jotes ofert per un grup de ballarins i cantants de l'Escola de Jotes de Barbastre. La jornada va finalitzar amb el rés del Rosari portant a les Patrones en andes i amb l'exposició solemne al Santíssim. Abans d'emprendre el retorn, els participants van poder acomiadar-se de les imatges de les Patrones, que restaren al peu de l'altar al costat de la Mare de Déu de Torreciutat i van tornar després al seu lloc a la galeria mariana.

El Sr. Canals, en nom de la Comissió organitzadora del Romiatge, va afirmar que "ha estat un dia intens de pregària i recolliment en el qual hem pogut honorar la Mare de Déu i gaudir dels beneficis espirituals que brinda aquest santuari marià. Esperem que fins el romiatge de l'any vinent moltes persones vinguin a veure i a venerar la Mare de Déu Assumpta i la Verge del Bon Viatge".

J.A. Arregui