Un llibre per ajudar a perdonar

"Un home que sabia perdonar", llibre escrit per Francesc Faus i editat per l'Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra, fa memòria d'una faceta de sant Josepmaria Escrivà: la capacitat que va tenir aquest de perdonar, i el seu amor a la llibertat.

A "Un home que sabia perdonar", Francesc Faus -que va conèixer personalment sant Josepmaria Escrivà de Balaguer- fa memòria d'una faceta especialment atractiva: la capacitat que va tenir aquest sant de perdonar, i el seu amor a la llibertat. Amb un estil senzill i fonamentat en una rigorosa investigació històrica, aborda amb especial detall les actituds de pau que va mantenir durant un període extremadament difícil, al voltant de la Guerra Civil Espanyola.

L' Associació d'amics del camí de Pallerols de Rialb a Andorra "se sent deutora d'aquest esperit de reconciliació que sant Josepmaria va viure i difondre, també durant la seva estada i el seu caminar -el 1937- per aquestes terres pirinenques, que són font d'inspiració constant de les nostres activitats". Per això, ha publicat recentment les traduccions al català i castellà d'aquest llibre, els quals se sumen a l'original en portuguès i la versió anglesa de Scepter Publishers.

El perdó és una de les accions humanes més difícils. La injustícia provoca una reacció intensa, i sovint sembla que perdonar seria un error, com si es tractés d'una aprovació de l'agressió. Sant Josepmaria Escrivà, el fundador de l'Opus Dei, deia "mai no vaig necessitar d’aprendre a perdonar, perquè Déu em va ensenyar a estimar".

El llibre explica algunes històries relacionades amb el perdó en la vida de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, un sant d'avui, que durant tota la vida va estar aprenent de Jesucrist el camí del perdó.

L'experiència com a sacerdot enmig de la violenta Guerra Civil Espanyola li va oferir oportunitats innombrables per practicar el perdó. Gràcies a la pregària, el sacrifici i la confiança total en Déu, la seva reacció va ser tan immediata i decidida per perdonar, tant en moments dramàtics com en les circumstàncies corrents de la vida quotidiana. Els lectors es trobaran al mateix temps sorpresos per la caritat suau que era part de la santedat de Josepmaria.